Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пике разкри всички подробности около случилото се в Сингапур през 2008-ма

Пике разкри всички подробности около случилото се в Сингапур през 2008-ма

98
0
Нелсън Пике

Вчера съдът постанови екипът на Рено да се извини на Нелсън Пике Младши и неговия баща Нелсън Пике Старши заради случилото се около Гран при на Сингапур 2008.

Буквално броени часове след като съдебното решение бе оповестено и от тима официално се извиниха на фамилията Пике, младият бразилец даде интервю за Times, в което разкри всички подробности около злощастната надпревара, която той започна от 16-та позиция, а съотборникът му тогава – Фернандо Алонсо, бе само с едно място по-напред.

„Mинути преди състезанието Пат Саймъндс дойде при мен и  ми каза: „Виж, и двете коли са в дъното на решетката и това няма да доведе до никъде в това състезание, освен ако не се случи нещо изключително“.Флавио Бриаторе се съгласи с него и повтори същото.

Аз просто седях там и слушах, защото не можех да разбера какво става. И двамата бяха много нервни и ситуацията бе много напрегната. Не мисля, че казах каквото и да било в този момент. Само след 5 минути обаче Флавио изплю камъчето: „Виж, единственият начин да извлечем някаква полза е да изкараме колата за сигурност на пистата в правилния момент“.

Аз продължавах да седя и да ги гледам. И двамата ми напомниха какво се случи в Германия, когато някой се беше ударил точно преди да вляза в бокса и аз финиширах втори. „Искаш ли да помогнеш на тима?“ – попита ме Флавио – „Ако катастрофираш в правилния момент, това може да промени всичко.“

Той не бе човек, с който можеше да се говори нормално. Той само изръмжаваше с някакви инструкции и не питаше за мнението ти. Всичко бе кратко и остро и той се ядосваше, ако не се съгласиш веднага. След известно време аз започнах много да се изнервям. Дори и когато само минаваше, аз чувствах напрежение.

Все още се опитвах да градя репутация във Ф1 и той винаги ми напомняше, че съдбата ми е в неговите ръце. Направих всичко, за да се опитам да му се харесам, но той винаги само ме критикуваше“, обяснява Пике Мл.

Според неговите думи точно по време на състезателния уикенд в Сингапур, от Рено са му предложили нов договор за сезон 2009, който обаче е бил изцяло по вкуса на отбора. В него е имало опция, която позволява на Рено да го изхвърлят преди началото на сезона, ако решат, но в същото време не позволява на пилота да води преговори с други отбори. Баща му го е посъветвал да не подписва, а когато Бриаторе, който бе негов мениджър тогава, е видял, че младият бразилец се чуди, направо е полудял.

„Той се развика – „Какво по дяволите си мислиш, че правиш? Не успя да постигнеш нищо тази година. Никой друг не те иска“. Спомням си, че се разплаках, докато говорех с баща ми в нощта преди квалификацията в Сингапур. Просто не можех да издържам повече. Съгласих се за катастрофата, защото това бе начин да се харесам на този човек и да го накарам да застане на моя страна.

Те искаха сейфтикара в 14-тата обиколка. Всъщност се почувствах добре, когато се съгласих да направя нещо за тима след всичките тези критики, които понесох. Изобщо дори не погледнах нещата от морална гледна точка. Саймъндс ми показа къде е най-доброто място за катастрофата, тъй като там няма кранове или други такива неща.

Докато обиколките преминаваха, аз знаех какво предстои, но ми бе трудно да повярвам какво щях да направя. Всъщност притеснявах се повече заради това, че можех да оплескам нещата за тима, а не толкова за своята сигурност.

Минах през шикана по време на 14-тата обиколка и започнах да чувствам как стомахът ми се стяга. Бях много уплашен, докоснах стената със задното колело и после дадох газ, за да се ударя в другата стена. Не усетих болка при удара, но адреналинът направо щеше да ми пръсне главата. Чувствах oбаче, че контролирам колата по време на удара.

След това в бокса Флавио ме потупа по рамото и каза „Благодаря“.

Поглеждайки назад, изглежда, че това бе преди цяла вечност, но знам, че никога няма да избягам от тази сянка. Извинявам се искрено за това, което направих. Надявам се просто, че хората ще разберат под какво напрежение бях. Това не е извинение, но аз бях изключително нещастен. Сега вече съм доста по-силен човек. Ако подобен въпрос ми бъде зададен отново, съм сигурен, че ще бъда достатъчно силен, за да откажа“, обяснява още Пике Мл.