Начало Избрани Пилоти от F1 не са били съгласни с решението за отлагането на...

Пилоти от F1 не са били съгласни с решението за отлагането на старта в Монако

1090
0
Гран при на Монако 2022
снимка, Пирели

Няколко пилоти от F1 не са били съгласни с решението за отлагането на старта в Монако. Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън постави под въпрос намерението да за забавянето на началото на надпреварата по улиците на Монте Карло, след като на пистата започна да вали.

Стартовата процедура за състезанието oт F1 беше прекъсната, след като внезапен пороен дъжд покри трасето в Монако. В крайна сметка автомобилите бяха изпратени за две загряващи обиколки зад колата за сигурност девет минути след планирания старт.

Скоро след това започна да вали още по-силен дъжд, което накара директора на състезанието да отложи опитите за провеждане на старта. Пилотите се върнаха в гаражите на своите екипи. Малко повече от час след предварителния план, състезанието за Гран при на Монако все пак започна. После се разбра, че спиране на тока е причинило толкова голямото забавяне на седмия кръг от сезон 2022 в F1.

Въпреки това Хамилтън смята, че условията са били подходящи, за да може надпреварата да започне навреме.

Наистина не знам каква е причината да не ни изпратят от самото начало“, каза той в отговор на въпрос от RaceFans.

От ФИА заявиха, че част от причините за забавянето е фактът, че през уикенда не е направена нито една обиколка при мокри условия.

Ние сме пилоти от F1. Това определено не е добра причина. Ето защо си казах: „Хайде да тръгваме.“ В началото валеше малко. Сигурен съм, че ще обсъдим този въпрос на брифинга на пилотите. Трябваше да започнем състезанието.“

Даниел Рикиардо също заяви, че условията в Монако не са били твърде опасни, за да може състезанието да започне в 15:00 ч. местно време.

Разбира се, че щеше да е малко, несигурно, но трябваш да го направим. Не мисля, че щеше да е твърде опасно“, сподели Рикиардо.

Със сигурност щеше да е трудно, но трябваше да го направим. Тогава щях да стартирам състезанието. Разбира се, че валеше, но условията бяха достатъчно добри, добави той. „Така че не бях много сигурен защо първоначално не започнахме състезанието.“

Въпреки това той се съгласи с решението за поставяне на червен флаг, когато заваля по-силен дъжд.

„Развяването на червен флаг след като направихме обиколки зад колата за сигурност беше 100% правилното решение. Но ако ме питате защо не започнахме в три часа, не мога да ви отговоря.“

Николас Латифи от Уилямс заяви, че е можело състезанието да започне навреме. Въпреки това по-късният дъжд е бил сравним с миналогодишната Гран при на Белгия. Тогава на практика се проведе най-кратната надпревара в историята F1, след като нямаше нито една чиста състезателна обиколка.

„Очевидно, условията бяха твърде опасни след като започнахме загряващите обиколки. Беше почти толкова лошо, колкото в Спа. При скоростта, с която се движехме, не можеше да се види нищо. Така че определено беше правилно решение да се сложи червен флаг.“