Начало Избрани Пилоти от F1 призовават за промени във формата на спринтовите надпревари

Пилоти от F1 призовават за промени във формата на спринтовите надпревари

2502
0
спринтова надпревара 2022
снимка, Пирели

Някои пилоти от F1 призовават за промени във формата на спринтовите надпревари. Едно от най-новите въведения в спорта беше изпробвано за първи път през 2021 г. Впоследствие бяха направени някои промени за първия от тазгодишните спринтови състезателни уикенди, който се проведе на пистата Имола.

Пилотът на Мерцедес Джордж Ръсел смята, че модификациите не са били достатъчни. Британецът се класира единадесети в квалификацията. По време на спринта той не спечели нито едно място и отново не намери място в топ 10.

Той заяви, че липсата на износване на гумите в състезанието от 21 обиколки , дори и при по-малко издръжливите гуми с мека смес, означавало, че не е имал възможност за напредък, Според Ръсел, спринтовете квалификации трябва да са по-дълги.

„Трябва да призная, че не съм фен на сегашния формат на спринтовите надпревари“, каза Ръсел пред нидерландската версия на Motorsport. com, когато бе попитан какво мисли за настоящите спринтове.

В момента всички работят на пълни обороти. Разликата във времето за обиколка не е достатъчно голяма, за да направиш изпреварване, освен ако не си се класирал на обичайната си позиция.“

Състезанието трябва да е с 50% по-дълго, за да има по-голямо износване на гумите“, предложи той. „Тогава на пилотите може да им се наложи да ги управляват малко повече. Със сигурност тогава ще се появят по-големи разлики между автомобилите.“

Пилотът на Ферари Карлос Сайнц се представи малко по-добре в спринта миналата седмица. След като отпадна във втория сегмент от квалификацията заради катастрофа, той стартира състезанието от десета позиция. По време на късото състезание испанецът спечели шест позиции, което му отреди четвърта позиция на стартовата решетка за Гран при на Емилия Романя.

Но въпреки това испанецът споделя мнението на Ръсел. Той също мисли, че са необходими подобрения, които да направят спринтовите състезания в F1 по-вълнуващи за гледане.

Това е нещо, което обсъждаме с ФОМ и ФИА. Искаме да разнообразим спринтовите уикенди. Смятам, че там има добър потенциал“, каза Сайнц.

Основното притеснение на испанеца беше свързано с допълнителното време, което поставяше отборите и пилотите под повече напрежение.

Наскоро F1 промени начина на провеждане на състезателните уикенди. Целта на този ход бе улесняване на отборите в работата им с разширения календар от 23 състезанияСайнц заяви, че новите функции като спринтов квалификации работят срещу тази инициатива.

„При стандартен уикенд се стремим към по-голям брой състезания. Но по някаква причина, която може би не очаквахме, дни като четвъртък и петък станаха много по-дълги за пилотите.“

„Увеличиха се количеството медии, както и времето, което прекарваме на пистата. Все пак се стремим към по-голям брой състезания. „Ще трябва да намерим начин да контролираме това по по-ефективен начин.“

Междувременно бившият съотборник на Сайнц, Ландо Норис заяви, че макар спринтовият формат да е направил нещата по-вълнуващи, той все още не е убеден в неговата ефективност.

Петъкът ми харесва повече. Имаме само една тренировка и след това отиваме в квалификацията. Най-интересно е, когато условията го правят по-сложен от обикновено. Това наистина ми харесва.“

„Тази ситуацията по-скоро съответства на [поддържащите състезания] F2 и F3. Предизвикателството наистина е по-голямо за водачите.“

Хубаво е да имаш два старта и да рискуваш. Въпреки това не съм голям фен на този формат.“

Норис изгуби няколко места в началото на спринтовите състезания. Британецът възстанови в самото състезание и завърши на трета позиция зад двата болида на Ред Бул.

До края на сезона все още предстоят още две спринтови състезания. Те ще се проведат в Австрия и Бразилия. Засега плановете за увеличаване на този вид уикенди в момента са поставени на пауза поради разногласия между отборите и ФИА най-вече от финансова гледна точка. Следващата година F1 ще изпробва и нов квалификационен формат. Все още не се знае в кои състезателни уикенди ще се проведе.