Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пилотите на Алфа Ромео наказани, Хамилтън и Кубица в точките

Пилотите на Алфа Ромео наказани, Хамилтън и Кубица в точките

4843
0
Кими Райконен, Антонио Джовинаци, Алфа Ромео
Кими Райконен и Антонио Джовинаци; снимка: Алфа Ромео

Пилотите на Алфа Ромео Кими Райконен и Антонио Джовинаци завършиха седми и осми в Гран при на Германия. След финала обаче и двамата получиха наказания – добавяне на 30 секунди към времето им. Стюардите на надпреварата установиха, че е имало проблем при стартирането на колите на Алфа Ромео.

Според стюардите случилото се нарушава правилото, изискващо пилотите да управляват автомобилите си сами. От ФИА са предоставили на отборите специален документ, в който постановяват как трябва да действа всяка от системите, която може да подпомогне състезателите. В него се посочва, че съединителят е контролиран електронно от ECU-то. Тимовете могат да определят някои от параметрите за работата му.

„За да предотврати възможността отборите да използват тази настройка, за да влияят върху работата на съединителя при старт по начин, който може евентуално да наподоби тракшън контрол или други системи, ФИА изисква въртящият момент в съединителя да съответства на необходимия при потегляне след отпускането му. Това трябва да стане в рамките на 70 милисекунди.”

„При двете коли на Алфа Ромео времето е съответно 200 и 300 милисекунди. Това означава по-плавно подаване на въртящия момент, което на мокра писта може да даде предимство. Стюардите постановиха, че това е нарушение на правилата, независимо дали е дало реално предимство на пилотите.”

„Невероятно разочароващо е, че наказаха и двете ни коли и ни изхвърлиха от точките след толкова вълнуващо състезание”, коментира шефът на Алфа Ромео Фредерик Васьор

„До ситуацията се стигна преди старта – по време на обиколките, изкарани зад сейфти кара. Появи се проблем със съединителя, който бе извън контрола ни. Ще разследваме допълнително нещата. Уважаваме правилата и работата на стюардите, но ще обжалваме решението. Вярваме, че разполагаме с основания и доказателства това решение да бъде отменено. Кими и Антонио караха прекрасно в много сложни условия. Седмо и осмо място бяха справедлива награда за представянето им.”

Наказанията на Райконен и Джовинаци изведоха Люис Хамилтън и Роберт Кубица в топ 10.