Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пилотите с различни мнения относно въвеждането на предпазен щит

Пилотите с различни мнения относно въвеждането на предпазен щит

130
0

Пилотите във Формула 1 изразиха различни мнения относно въвеждането на предпазен кокпит за 2018 г. в спорта. След последната среща на Стратегическата група с F1 Комисията в Париж бе обявено, че се планира използването на щит вместо досега тествания ореол, наричан halo. Идеята на тези елементи е да защитят главата на пилота при удар от предмет.

Ромен Грожан от Хаас открито заяви по време на днешната пресконференция на ФИА в Сочи, че ако може да избира, би искал самият той да не използва нито щит, нито ореол като предпазно средство. Дани Квят от Торо Росо бе на подобно мнение, като каза, че предпазните мерки в спорта са достатъчно и няма нужда от допълнителна защита на кокпита.

Ериксон и Маса пък изразиха предпочитанието си към ореола спрямо предпазния щит. Според Ериксон с halo пилотът не се чувства ограничен, като с него все пак кокпитът остава отворен. Като недостатък той изтъква недобрия му естетически вид. Според Маса предимствата на ореола по отношение на сигурността са по-важни, отколкото тези на щита по отношение на външния вид.

Според Валтери Ботас от Мерцедес щитът е добра стъпка напред спрямо ореола и той го предпочита. На същото мнение е неговият съотборник Люис Хамилтън, според който щитът изглежда по-добре от другите опции, които досега са изпробвани.

Джолион Палмър от Рено обобщи ситуацията: „Няма общо мнение от страна на пилотите. Те са много разделени. Никои не искат да има нищо, някои смятат, че щитът е добра идея, а някои искат halo. Няма консенсус. Моето мнение е, че F1 е достатъчно сигурна в момента и пилотите не трябва да се състезават, ако са притеснени за своята собствена безопасност.“