Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели не са нарушили правилата, Мерцедес са получили облаги от теста, заяви...

Пирели не са нарушили правилата, Мерцедес са получили облаги от теста, заяви адвокатът на ФИА

30
0
ФИА

Адвокатът на ФИА Марк Хауард приключи изложението от страна на световната автомобилна федерация на изслушването в Париж. Днес във френската столица се провежда Международен трибунал, на който се разглежда случаят с теста на Мерцедес и Пирели след Гран при на Испания от Формула 1.

Хауард уточни в изложението си по въпроса, че Пирели не са призовани заради нарушаване правилата на F1, а заради това, че останалите тимове не са били уведомени за тренировките:

– Никой от останалите участници в шампионата през 2013 г. не е бил поканен да участва в теста или да наблюдава. Никой от останалите участници в шампионата през 2013 г. не е знаел за провеждането на теста. Без знанието, съгласието и участието на други участници, Мерцедес и Пирели са можели да извършат дейност, която да е в ущърб на състезанията.

Проблемът с това, че другите отбори не са били уведомени, засяга и Мерцедес, продължава Хауард:

– От страна на Мерцедес не е имало какъвто и да е опит за включване на други екипи, за да се покаже, че не се печели каквото и да е предимство. Мерцедес са придобили допълнителни познания (интелектуален капитал) относно това как работи колата им по време на теста. Дали отборът е получил предимство в представянето си или не, няма отношение в настоящия случай.

Според адвоката кореспонденцията, за която Мерцедес обясниха, че е източникът на разрешение от страна на ФИА, е била неформална. Тя се е водела между отбора и рейс директора на федерацията Чарли Уайтинг – той е общувал с екипа относно теоретичната възможност за тест с болид от 2013 г., но не е бил информиран, че изпитанията в Барселона ще се състоят.

– Използването на автомобила в продължение на три дни поне е дало информация на Мерцедес относно това, че не е нужно да променят колите си. Това само по себе си е ценна информация. Не е невъзможно (не е извън пределите на възможностите) някакъв дефект да е станал очевиден в тридневните изпитания и не може да се предположи сериозно, че Мерцедес няма да потърсят начин да поправят подобно нещо. Бихме изказали предположение, че е трудно да се заяви, че Мерцедес не са получили никакви облаги от теста – казва още Хауард.