Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели недоволни, че трябва да използват стари болиди за тестове

Пирели недоволни, че трябва да използват стари болиди за тестове

51
0
Пирели,Пол Хембри

Пирели се намира в средата на своята подготовка за сезон 2013. Именно заради това Хайме Алгерсуари прави изпитания в родината си на Херес де ла Фронтера. Испанецът стана официален тест пилот на марката след като бе освободен от екипа на Торо Росо.

Италианският производител е единствен във Формула 1 и заради това напрежението върху фирмата не би трябвало да е голямо. Въпреки това обаче от Пирели не са съвсем доволни от работата си досега. Най-сериозните проблеми за италианците идват от факта, че те използват за тестовете болид на Рено от 2010 г. Той разбира се е напаснат спрямо актуалните правила относно аеродинамиката, но все пак данните добити с него не са съвсем актуални.

„Балансът на колите от 2010 г. по отношение на аеродинамиката се различава значително от актуалните коли“, обяснява спортният директор на Пирели, Пол Хембри. „Силите влияещи на гумите са различни, както и температурите, които развиват те.“

Особено в началото на сезона всички отбори имаха сериозни проблеми със свикването с новите гуми. На практика бе невъзможно да се прогнозира, кой отбор ще се справи най-добре в дадено състезание. Според Хембри използването на стар болид за изпитания е една от главните причини.

Проблемите за производителя не идват от ФИА. На практика федерацията няма ограничение с колко стар болид да се тестват гумите от производителя. Просто нито един отбор не желае да предостави актуална кола за тези тестове.

„Не сме получавали предложение да използваме кола дори от предишната година. За последно бяха необходими 18 месеца, за да постигнем съгласие с тимовете и трябваше да се задоволим с кола от 2010 г. Колите се променят сериозно година за година. Когато става дума за смеси пък са важни дори най-малките параметри.“