Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели обяви гумите за последните два старта от сезон 2023 в F1

Пирели обяви гумите за последните два старта от сезон 2023 в F1

494
0
гуми на Пирели в F1
снимка, Пирели

Пирели обяви гумите за последните два старта от сезон 2023 в F1. Тазгодишната кампания ще бъде закрита през последните две седмици на ноември със стартовете в Лас Вегас и Абу Даби.


Лас Вегас ще приеме предпоследния 21-ви кръг за сезона. Американският град се завръща в графика на F1 след повече от 40-годишно отсъствие. Преди това Вегас приема 2 старта от шампионата в началото на 80-те години на ХХ век, които се провеждат на временно трасе край хотел „Цезар Палас“.

Гран при на Лас Вегас е единственото чисто ново състезание в тазгодишния календар на F1. Домакин на събитието ще бъде улична писта с дължина 6.201 км, включваща 17 завоя и няколко дълги прави. Надпреварата във Вегас ще се проведе на изкуствено осветление

Пирели избра най-меките гуми от гамата си за Лас Вегас, а именно С3, С4 и С5. Този избор е напълно логичен, особено като се има предвид условията, при които ще се проведат сесиите. Очакванията са температурите да паднат под 15 градуса по време на квалификацията, която ще започне в полунощ местно време. Самата надпревара започва в 22 часа местно време, т.е. много след като слънцето вече е залязло.

„Според информацията, с която разполагам, температурата на асфалта няма да бъде никак висока. Затова нивото на сцепление се очаква да бъде много ниско. Мога да предвидя това“, каза Марио Изола.

„Мога да си представя, че при тези студени условия на писта, която не генерира много енергия в гумите, загряването им ще бъде сложно“, добави спортният директор на Пирели за F1.

Междувременно Александър Албон каза, че по-ниските температури може да накарат пилотите да прекарат значителна част от квалификационната сесия в загряване на гумите си, вместо да правят бързи обиколки.

„Ясно е, че скоростта във Вегас ще бъде много висока. Трасето се чувства се изключително бързо когато караш на симулатора“, коментира Албон.

„Голяма част от завоите са дори равни. На практика няма толкова много завои, което очевидно ни облагодетелства. Очакванията са температурата да бъде около десет градуса [по Целзий], което ще направи нещата още по-интересни“, добави пилотът на Уилямс.

В Абу Даби, Пирели също  ще предостави на пилотите най-меките възможни гуми. Като цяло трасето на остров Яс не натоварва толкова гумите, въпреки гладката си настилка. Промяната в конфигурацията на пистата улесни задачата на състезателите, които сега спокойно могат да затворят състезанието с едно спиране. Разбира се, една евентуална поява на сейфти кар може да разбърка всичко.

изборът на Пирели за сезон 2023 в F1
снимка, Пирели