Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели обяви разликата между отделните типове гуми

Пирели обяви разликата между отделните типове гуми

1919
0
Пирели
гумите на Пирели C2 с бял кант в Барселона, снимка: Джордже Пецу

Пирели обяви приблизително каква е разликата между отделните типове гуми за новия сезон във Формула 1. През него ще се използват 5 тима – от C1 до C5. Последните ще са най-меките. За всеки състезателен уикенд пак ще се избират 3 от тези типове.

Но тази година те винаги ще бъдат означавани като хард, медиум и софт, независимо дали са например C5, C4 и C3 или C3, C2 и C1. Те ще са с червен кант (софт), жълт (медиум) и бял (хард).

Според Пирели разликата между C1 и С2 е около 0.8-1 сек на обиколка. Между С2 и С3 е 0.7 сек. При най-меките типове тя е по-малка – 0.6 сек между C3 и С4, и също толкова между С4 и С5.

Състезателният директор на Пирели Марио Изола обясни, че разликата между най-твърдите типове C1 и С2 е по-голяма заради условията на Каталуня и сравнително по-студената писта.

Ако за състезателния уикенд за Гран при на Испания през месец май на същото трасе са налични C1 и C2, то той очаква разликата да е по-малка. Защото тогава С1 ще работи по-добре по-високи очаквани градуси.

Според Изола разликата средно от около 0.7 сек между типовете е била близка до предвижданията и желанията на Пирели. Италианският доставчик е искал тя да е 0.8-0.9 сек, които ще се получат на по-дългите писти.