Начало Избрани Пирели обяви типовете гуми за първите три старта от сезон 2022 в...

Пирели обяви типовете гуми за първите три старта от сезон 2022 в F1

1930
0
18-инчови гуми на Пирели
снимка, Пирели

Пирели обяви типовете гуми за първите три старта от сезон 2022 в F1. Новата кампания ще започне на 20 март в Бахрейн. Седмица по-късно се прехвърля в Саудитска Арабия, преди да отиде в Австралия през април.

Eдинственият доставчик на гуми за F1 разработи напълно нов продукт за 2022 г. Болидите за 2022 г. ще бъдат с 18-инчови колела, вместо досегашните 13-инчови. Всички отбори от шампионата, с изключение на Уилямс, взеха участие в обширната програма за развитие на Пирели, която се разгърна в хода на сезон 2021. Всеки един от тимовете предостави модифициран автомобил, оборудван с тазгодишните 18-инчови джанти. Последните изпитания през миналата година бяха след състезанието в Абу Даби

За първото състезание от сезона в Бахрейн, италианците ще доставят най-твърдите си смеси, а именно С1, С2 и С3. Това е поради особеностите на конфигурацията на пистата Сахир, високите температури в някои тренировки и по-силната деградация на гумите.

Бахрейн
снимка, Пирели

Седмица по-късно керванът се мести в Саудитска Арабия. Състезанието отново ще бъде на бързата улична писта в Джеда. Там ще се използват смесите С2-С3-С4. Състезателният уикенд в страната се провежда изцяло на изкуствено осветление.

Джеда
снимка, Пирели

В Мелбърн Пирели реши да въведе разлики в смесите, като отборите ще получат фиксирани количества от твърдата гума C2 и средната гума C3, а най-меката гума ще бъде сместа C5.

 

гумите за Австралия
снимка, Пирели

Основната промяна през този сезон по отношение на разпределението на смесите, е премахването на правилото за гумите в квалификацията. Според него пилотите трябваше да започнат състезанието с гумите, с които са постигнали най-бързата си обиколка във втория сегмент на квалификацията. Следователно сега те ще имат свободен избор относно сместа, с която ще започнат всяко едно състезание.