Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели очаква по-горещо време на Пол Рикар в сравнение с 2021 г.

Пирели очаква по-горещо време на Пол Рикар в сравнение с 2021 г.

933
0
Гран при на Франция 2022
снимка, Пирели

Гран при на Франция е дванадесетия кръг от сезон 2022 във Формула 1. Състезанието се провежда на пистата Пол Рикар. Трасето край Марсилия прави дебюта си в световния шампионат през сезон 1971 и остава в календара на F1 до 1990 г. През това време Пол Рикар се е редувала с писта край Дижон.

Завръщането на Франция в спорта отново бе на Пол Рикар през сезон 2018. Оттогава веригата постоянно е домакин на кръг от F1, с изключение на 2020 г.

Пирели ще предостави по-твърдите си смеси за уикенда на Пол Рикар

Единственият доставчик на гуми ще предложи от своята гама гумите С2, С3 и С4. Те ще са съответно хард, медиум и софт. Пистата Пол Рикар е с дължина 5842 м и е доста балансирана, тъй като има от всичко по малко- бързи завои, равни прави, както и по-бавни и технични участъци. Всичко това натоварва гумите на среда степен. Поради това трасето е подходящо за тестове. Широчината на пистата е 12 метра. Това дава много възможности за избор на линии и изпреварване. Всички тези неща предвещават интересно предизвикателство за пилотите.

Правата Мистрал е наречена на известния френски вятър. Той може да наруши аеродинамичния баланс на автомобилите. В допълнение има потенциал да охлади предните гуми. Това може да се отрази на влизането в завоя веднага след това правата. Това най-трудният участък от на цялата писта, който се взима с висока скорост.

Излизането извън трасето определено трябва да се избягва. На Пол Рикар има ясно изразената трицветна маркировка в червено, бяло и синьо. Тя съдържа материал с високо ниво на триене, предназначен за бързо забавяне на автомобилите. Също така там има  висок риск от спукване на гумите.

Миналогодишната печеливша стратегия на Макс Верстапен беше с две спирания. Пилотът на Ред Бул единствен реши да заложи на подобен ход, който в крайна сметка му донесе успеха.

характеристики на Пол Рикар
снимка, Пирели
налягане в гумите на Пирели
снимка, Пирели

„Тазгодишното издание на Гран при на Франция се провежда почти месец по-късно от миналогодишното, когато в неделя сутринта валя дъжд. Сега може да се очакват по-високи температури.  Новото поколение гуми и смеси е по-различно и по-устойчиво на прегряване от 13-инчовите версии, използвани миналата година, Трябва да видим как това ще се отрази на стратегията. Пол Рикар всъщност беше мястото, където нашите 18-инчови гуми за настоящата ера направиха своя дебют. Това се случи време на теста с Рено и Сергей Сироткин през 2019 г.“, сподели спортният директор на Пирели за F1 Марио Изола.

Освен Формула 1, Пол Рикар ще приеме и две състезания от поддържащия шампионат Формула 2.