Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели откри проблеми с гумите на Лосаил, пилотите може да бъдат задължени...

Пирели откри проблеми с гумите на Лосаил, пилотите може да бъдат задължени да правят поне 3 пита в Катар

2525
0
гуми, Пирели
снимка: Пирели

Проблем с гумите на Пирели доведе до промени в графика на уикенда за Гран при на Катар и нови изисквания от страна на рейс контрола към отборите. Инженерите от екипа на доставчика на гуми са открили в много от комплектите разкъсване на страниците на гумата. Това е следствие от преминаване върху бордюрите и честотата на вибриране на гумата.

„След стандартния анализ на използваните във вчерашната свободна тренировка гуми, направили приблизително 20 обиколки, от Пирели са установили разкъсвания при множество гуми. Те са били изследвани. Според ФИА и Пирели повече обиколки с тези гуми е можело да доведат до допълнителни повреди. Проблемът при използвани в по-къси стинтове комплекти е значително по-малък“, се казва в съобщението на ФИА.

„В резултат на това са въведени следните мерки:

  1. Ревизират се ограниченията на завои 12-13. (Бялата линия ще бъде преместена с 80 см навътре, за да не позволява на пилотите да се качват толкова на бордюрите.)
  2. Ще има 10-минутна тренировъчна сесия за запознаване с тях в 16 часа местно време. Целта и пилотите да се адаптират към промяната. Квалификацията за спринта ще започне с 20 минути по-късно спрямо първоначално обявеното време (тоест в 16:20).
  3. След спринта (19 обиколки) ще има задълбочен анализ на гумите, за да бъде взето решение дали са необходими допълнителни действия преди Гран при надпреварата.
  4. В случай, че проблемът все още е налице, то ще бъдат наложени следните изисквания за опазване безопасността на пилотите:

а) нови гуми, използвани в състезанието, не трябва да превишават 20 тура стинт. Това може да се увеличи до 22 обиколки за използвани гуми, взимайки предвид обиколките за загряване и прибиране в квалификацията.

б) всички пилоти ще са длъжни да направят поне три пистопа по време на състезанието.“

Малко по-късно стана ясно, че в отборите са притеснени да не им свършат гумите, ако наистина бъдат наложени 3 задължителни спирания в бокса. Пилотите пък били недоволни, че научават от медиите за новите лимити на завои 12-13. Тях никой не ги бил питал и нямало консултации със състезателите относно преминаването в тази секция. Очаква се скоростта там да е по-ниска с до 20 км/ч след промените.

Състезателите бяха толкова недоволни, че се събраха малко повече от час преди импровизираната тренировка и квалификацията за спринта, за да обсъдят въпроса.