Начало Избрани Пирели ще предостави чисто новата гума С1 в Бахрейн

Пирели ще предостави чисто новата гума С1 в Бахрейн

1228
0
Гран при на Бахрейн 2023
снимка, Пирели

Гран при на Бахрейн е първи кръг от сезон 2023 в световния шампионат на Формула 1. Състезанието се провежда на пистата Сахир, която е с дължина 5.412 км и е разположена близо до столицата Манама.

Бахрейн приема първия си старт от F1 през 2004 г. Тогава световният шампионат стъпва за първи път в държава от региона на Близкия изток. Оттогава Гран при на Бахрейн редовно фигурира в календара на световния шампионат с изключение на сезон 2011. От 2014 г. до момента състезанията в Бахрейн се провеждат на изкуствено осветление заради прекалено високите дневни температури на въздуха и асфалта.

Времето в Бахрейн отново ще бъде сухо и слънчево. До момента в островната държава не е имало сесия, в която да е паднала дори една капка дъжд. Това се дължи заради тропичния климат и разположението на пистата Сахир.

Тази година F1 реши да скъси главната DRS зона, разположена на старт-финалната права. За разлика от сезон 2022, когато точката на активиране се намираше на 170 м след завой №15, сега тя се намира на 250 м след него. Зоната за активация все още ще бъде малко преди влизането в питлейна. Съкращаването на DRS зоната показва, че ФИА смята, че тазгодишните технически правила са улеснили изпреварването на пистата Сахир.

По време на състезателния уикенд отборите от F1 могат да очакват условия, които са почти идентични с тези, които изпитаха миналата седмица по време на предсезонния тест. Скоростта на вятъра се очаква да бъде сравнително ниска, докато вероятността да превалявания е нулева

В Бахрейн Пирели ще предостави едни от най-твърдите гуми от гамата си, а именно С1, С2 и С3, които ще са съответно хард, медиум и софт. Тази Пирели разшири броя на наличните смеси до шест, като всяко състезание отново се избират по три типа гуми. За разлика от миналата година, сега има чисто нова смес С1. Тя запълва празнината между най-твърдия вариант С0 (използван като С1 през 2022 г.) и С2, която остава непроменена.

Отборите от F1 ще разполагат с два комплекта твърди гуми, три комплекта медиум и осем комплекта софт на един автомобил, както и с обичайното разпределение на гуми интермедия и такива за мокър асфалт, които на практика нямам как да се използват на пустинното трасе.

Международната писта в Бахрейн се отличава с един от най-абразивните настилки през годината. Трасето се състоящо от голям брой завои с ниска и средна скорост. Това поставя изисквания към гумите основно по отношение на сцеплението и спирането. Оформлението на пистата изисква и добро ниво на стабилност в задната част на автомобила.

характеристики на пистата в Бахрейн
снимка, Пирели

Широкият диапазон от температури е фактор, който трябва да се вземе под внимание. Температурите на асфалта могат да достигнат 45 градуса по Целзий през деня. Но с настъпването на вечерта те ще спадат с поне 15 градуса. Следователно втората тренировка, квалификацията и състезанието, които започват в 18:00 ч. местно време, ще се проведат при много различни условия от останалите сесии, които се провеждат в ранния следобед.

Износването на гумите ще бъде ключов фактор при определянето на стратегията в неделната Гран при на Бахрейн. През миналия сезон почти всички пилоти спряха три пъти (вместо предвидените две спирания) поради колата за сигурност в края на състезанието. Победителят Шарл Льоклер изкара първите си два стинта с меки гуми, след което премина към медиум. Автомобилът за сигурност позволи на пилота на Ферари да сложи отново софт в заключителната фаза от състезанието

нялгане в гумите на Пирели
снимка, Пирели

„Първото състезание от шампионата ще бъде важен тест за проверка на цялата развойна дейност, която извършихме през миналата година. Тя ни позволи да подобрим допълнително структурата на гумите и да въведем нова смес“, каза Марио Изола.

„Най-новата ни смес C1 ще направи своя дебют в Сахир. Това е изцяло нова смес, базирана на миналогодишната C2, която ни позволява да намалим разликата в представянето между по-твърдите смеси в гамата. Очакваме тя да бъде валидна опция и за състезанието този уикенд. Покриващата стратегия често е от решаващо значение за Гран при на Бахрейн. Ще бъде интересно да видим как отборите ще използват този нов елемент в тройката смеси, които са номинирани за Сахир“, добави спортният директор на Пирели за F1.

Освен F1, Бахрейн ще приеме и поддържащите серии на шампионата F2 и F3.