Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели възрази срещу твърдението на Алонсо, че Астън Мартин загуби темпо заради...

Пирели възрази срещу твърдението на Алонсо, че Астън Мартин загуби темпо заради новите гуми

1552
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
снимка: Астън Мартин

Пирели възрази срещу твърдението на Фернандо Алонсо, че въвеждането на нови гуми по време на тазгодишния шампионат е една от причините Астън Мартин да загуби темпо спрямо други екипи. Алонсо по принцип отбеляза, че AMR23 не се развива с темповете, с които това се случва с болидите на други екипи. Той обаче изрично посочи гумите с репликата, че „не е честно“ да се въвеждат нови варианти почти в средата на сезона. Промяната бе направена, тъй като настоящите коли от Формула 1 бързо стигнаха такива максимални скорости, каквито от Пирели предвиждаха, че ще постигат в края на сезон 2023. Целта на въвеждането на новите гуми е да се справят с повишеното натоварване.

„Не мисля, че беше честно на Силвърстоун да се пускат нови гуми. От тогава някои екипи имат повече проблеми, други са крайно доволни от болидите си. А ние се оказахме не само зад Ред Бул, но и зад Мерцедес, Ферари и Макларън“, заяви Алонсо.

Карлос Сайнц бе попитан как ще коментира твърдението на сънародника си.

„Ние не сме видели разлика. Не сме и усетили такава“, отговори испанският състезател на Ферари.

„Нищо не се е променило“ бе мнението и на спортния директор на Пирели Марио Изола. „Тези гуми бяха тествани преди въвеждането им и никой не е усетил такава разлика.“

Шефът на Астън Мартин в Гран при Майк Крак посочи развитието като основна причина за изоставането.

„В началото на сезона заявих, че се съревноваваме с много силни отбори, включително по отношение на развитието. Ние просто все още не сме достатъчно добри в това отношение. В няколко надпревари смятахме, че представянето е свързано със специфичните характеристики на пистата. Мислехме, че ще сме бързи, а не бяхме. Това показва ясно, че не сме в желаната позиция. Други отбори са ни изпреварили“, обясни Крак.

„В момента не гледаме само към следващия сезон. Трябва да вдигнем нивото и с настоящия си автомобил. Правилата са стабилни, а и винаги нещо от тазгодишния болид може да се прехвърли към този за догодина. Сега основната ни задача е да работим здраво, за да настигнем тези, които в момента са пред нас“, коментира още шефът на Астън Мартин в F1.