Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели обяви причините за спуканите гуми в Катар

Пирели обяви причините за спуканите гуми в Катар

3779
0
Пирели, гуми
снимка: Пирели

Пирели проведе разследване защо предна лява гума на четири коли се спука по време на Гран при на Катар. Това се случи при Ландо Норис, Валтери Ботас, Джордж Ръсел и Николас Латифи. Пилотът на Макларън бе особено раздразнен, тъй като смяташе, че е можел да е четвърти, ако не бе този проблем.

„Продължаващият анализ, който Пирели извършва на спуканите в Катар гуми, даде някои първоначални заключения, които изключват производствен дефект“, се казва в съобщението на доставчика на гуми.

„Въз основа на откритото досега, корените на проблеми са основно във времето, през което гумите са преминавали бордюри с висока скорост. При това те са подложени на значителни странични и вертикални натоварвания. Тази ситуация е характерна за пистата Лосаил.“

„Сериозното натоварване, причинено от преминаването по бордюрите, е невъзможно да се измери въз основа на наличните преди състезанието данни. То е повредило конструкцията на гумите и е довело до загуба на налягане във вътрешната страница. Няколко секунди по-късно структурата се е разпаднала.“

От Пирели са споделили резултатите от анализа си с ФИА и отборите.

Спортният директор на Пирели Марио Изола предположи още след финала в Катар, че удари в бордюрите може да са причина за проблемите. Лосаил влезе в календара извънредно този сезон заради отмяната на други стартове вследствие на причинената от коронавирус пандемия. Организаторите от Катар сключиха 10-годишен договор за домакинство на старт от Формула 1, който започва от 2023 г. Надпреварата обаче може и да не е на Лосаил.