Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели залага на средните по твърдост гуми за преасфалтираната писта в Белгия

Пирели залага на средните по твърдост гуми за преасфалтираната писта в Белгия

560
0
Гран при на Белгия 2024
снимка, Пирели

Гран при на Белгия е 14-ти кръг за сезон 2024 в F1. Състезанието се провежда на пистата Спа Франкоршамп с дължина 7.004 км. Уикендът в Белгия е последният преди лятната пауза в тазгодишната кампания. Подобно на миналия сезон, Пирели отново залага на средно твърдите гуми от гамата си.

Последната Гран при преди лятната ваканция се провежда на Спа-Франкоршамп. Това е една от най-вдъхновяващите писти в света, която е станала свидетел на някои от най-великите моменти в историята на спорта. Пистата е дължина от седем километра, които се проправят по пътища, изкачващи се и спускащи се през горите на Ардените

Това прави мястото още по-вълшебно, макар да е готово да изненада пилотите на всеки завой. Червената вода, Радийон, Ла Сурс, Кемъл, Ставело и Малмеди  са само някои от имената, които са направили мястото за провеждане на Гран при на Белгия известно по целия свят.

В Ардените се провеждат състезания повече от век. Първото такова за мотоциклети се провежда през 1921 г. Първата Гран при на Белгия се провежда на следващата година на импровизирана писта, използваща трите страни обществените пътища. Те образуват формата на триъгълник, който свързва градовете Спа-Франкоршан, Малмеди и Ставело. През годините трасето в Белгия претърпява сериозни модификации, преди да достигне настоящата си конфигурация.

Тази година голяма част от пистата в Белгия е преасфалтирана. Това ще бъде важен фактор, който отборите трябва да вземат предвид при подготовката си за състезанието.

Пирели вече успя да оцени новия асфалт преди месец по време на 24-те часа на Спа, което се проведе миналия месец. Състезанието беше кръг от GT World Challenge, в който което италианската компания е единственият доставчик на гуми.

По време на състезанието автомобилите GT3 обиколиха с три секунди по-бързо от предходната година, използвайки същите смеси на Пирели. Разбира се, нивото на представяне на GT автомобилите не може да се сравнява с това на болид от F1, дори и при използване на съвременните високотехнологични инструменти за симулация. Все пак е много вероятно новата настилка да доведе до значително намаляване на времето за обиколка, както и до значително повишаване на нивото на сцепление в участъците с нова настилка.

За кръга в Белгия Пирели  избра същите  смеси, използвани през последните две години- C2, C3 и C4. По отношение на натоварването върху гумите, това е една от пистите с най-високи средни нива, макар и да не достига върховете, наблюдавани на Силвърстоун и Сузука

Пистата в Белгия включва всички видове завои, свързани с много бързи участъци. Това затруднява отборите да определят идеалния аеродинамичен компромис. В Белгия не е необичайно да видим автомобили, които са много силни в най-бързите първи и трети сектор и да се борят във втория по-бавен, или обратното.

Някои комбинации от завои, например Червената вода-Радийон са много взискателни. Те имат уникални характеристики, в този конкретен случай силна компресия, която натоварва много както пилота, така и автомобила. Обикновено деградацията на пистата в Белгия е предимно термична. Новата повърхност може да се окаже решаващ фактор в тази област, като се има предвид допълнителното сцепление, предоставено на гумите на Пирели.

характеристики на пистата в Белгия
снимка, Пирели
налягане в гумите
снимка, Пирели

Времето в Белгия е изключително непредвидимо. По време на уикенда може да има високи температури, както и голямо количество. Заради голямата дължина на пистата може да има участъци, в които е мокро, докато на други остава напълно сухо.

Този уикенд ще се проведе 68-ото издание на Гран при на Белгия като кръг от световния шампионат на F1. 56 от тях се провеждат на пистата Спа-Франкоршамп. Десет са на Золдер. а останалите две на вече несъществуващата писта Нивел. Най-успешният пилот в тази надпревара е Михаел Шумахер. Германецът има шест победи на Спа. Шумахер дебютира тук през 1991 г. Година по-късно той триумфира за първи път в F1. Останалите му победи на Спа са записани през 1995, 1996, 1997, 2001 и 2002 г.

Вторият най-успешен пилот на Спа е Аертон Сена. Легендарният бразилец печели надпреварите в Белгия през 1985, 1988, 1989, 1990 и 1991 г. След него на Спа е Айртон Сена с пет. С по четири победи на Спа са световни шампиони като Люис Хамилтън, Кими Райконен и Джим Кларк. Себастиан Фетел има три победи, както и Макс Верстапен. Пилотът на Ред Бул триумфира на Спа през 2021, 2022 и 2023 г.

След края на Гран при на Белгия ще се проведат тестове на Пирели, в които ще участват Астън Мартин и Алпин.