Начало Избрани Пирели започна тестовете на гумите за 2026 г.

Пирели започна тестовете на гумите за 2026 г.

163
0
Фелипе Другович, тестове на Пирели
снимка, Пирели

Пирели започна тестовете на гумите за 2026 г. Италианският производител изпробва за първи път смесите, които ще се използват след влизането на новите технически правила. Тестът се проведе по-рано тази седмица на пистата Каталуния, като в него взе участие резервният пилот на Астън Мартин Фелипе Другович.

През 2026 г. влизат нови технически правила в F1. Те са свързани както с шаситата, така и със задвижващите системи. Планът е новата генерация болиди да бъдат по-малки, по-тесни, както и по-малко тегло.

Планът е размерът на гумите на Пирели също да бъде намален. Те трябва да останат с 18-инчови джанти, които се използват от 2022 г. насам . Въпреки това размерът им ще бъде намален

От Пирели са се съгласили да намалят ширината на предната гума с 25 мм, а на задната – с 30 мм. Самите гуми също ще станат бъдат с по-малък диаметър. Целта е той да стане 705-710 мм, вместо сегашните 720 мм.

Окончателните технически правила на F1 за 2026 г. все още не са финализирани. Това означава, че окончателното аеродинамично натоварване все още не е определено. От Пирели обаче не искаха да чака твърде дълго, преди да започнат да тестват новите гуми. Затова италианската компания постигна съгласие с ФИА да прави изпитания с модифицирани автомобили от 2023 г.

Всички F1 отбори очевидно желаят да се запознаят от рано с дизайна на гумите за 2026 г. Затова имаше голям интерес теста в Барселона. В крайна сметка Пирели избра това да бъде Астън Мартин. Тимът предостави специален автомобил-муле, който да помогне на италианската компания по време на изпитанието. Шефът на Астън Мартин Майк Крак разкри, че решението за участие на отбора в първия тест е било взето на случаен принцип.

„Имаше процес на подбор – или лотария – защото имаше няколко отбора, които искаха да участват в тази тестова програма. Ние бяхме изтеглени първи, така че сме първите, които правят това“, каза Крак.

Предполага се, че Макларън и Алпин също ще участват в първата партида тестове на гумите за 2026 г. Всички останали отбори в F1 ще имат възможност да се включат по-късно в програмата за развитие на новите смеси на Пирели

Фелипе Другович пръв изпробва дизайна на гумите за 2026 г. Бразилецът беше зад волана на модифицирания Астън Мартин в продължение на два дни и записа поведе от 1000 км пробег.

Междувременно от Пирели признаха, че използването на модифицирани болиди е било доста деликатна ситуация. Така трябва се гарантира, че никой тим няма да получи конкурентно предимство.

„Очевидно от една страна, те [ФИА] не искат да дават предимство на никого. Това е разбираемо“, сподели Марио Изола.

„От друга страна, трябва да разполагаме с автомобили, които да са максимално представителни за ситуацията през 2026 г. Заедно с отборите ще изберем ниво на притискане, което да е представително.“

„Но това е още първият тест. Ще тестваме базовото ниво, за да разберем дали балансът е правилен. Очевидно имаме симулации и тестове на закрито. Вече предоставихме данните от тестовете на закрито на всички отбори, както е обикновено и ще разпространим доклада след теста на всички“, добави спортният директор на Пирели за F1.