Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели отбелязва 110 години в автомобилния спорт

Пирели отбелязва 110 години в автомобилния спорт

40
0

Пирели чества 110 години участие в автомобилните спортове днес. На 14 февруари 1907 г. Шипионе Боргезе печели надпреварата за издръжливост от Пекин до Париж зад волана на автомобил Итала 35/45 HP с гуми на Пирели. За цялата дистанция от 16 000 км той сменя само две гуми, като триумфира в състезанието с голяма преднина спрямо конкурентите.

Това поставя началото на една дълга и успешна история на Пирели в моторспорта, която продължава и до днес, като компанията от 6 години е единствен доставчик на гуми във Формула 1. За новия сезон тя е изправена пред ново предизвикателство с изискването за по-широките с 25% гуми.

От много години автомобилния спорт е от ключово значение за гумите когато говорим за развитие на технологиите. В него може да бъдат изпитания качествата на продуктите на производителите в крайна степен заради големите натоварвания, които те понасят.

Това в Пирели осъзнават още в края на XIX век, когато основателят на компанията Джовани Батиста вижда как състезанията с мотори могат да бъдат много добър тестов полигон за гумите на Пирели за обикновените пътища.

Годишнината на Пирели се отбелязва подобаващо и в националния автомобилен музей в Торино, където се съхранява и колата Итала, която донася първия успех на компанията в спорта. Пирели е участвал като доставчик на гуми в 340 различни моторспортни шампионата или в общо около 2200 състезания по целия свят, в които е спечели много победи и титли.