Начало Избрани Пистата в Австралия ще има четири DRS зони

Пистата в Австралия ще има четири DRS зони

1493
0
Албърт парк, Мелбърн, Гран при на Австралия
снимка: Пирели

Пистата в Австралия ще има четири DRS зони. Организаторите на състезанието и F1 правят всичко възможно, за да подобрят представянето на пистата Албърт парк за предстоящата надпревара в края на тази седмица.

Порази тази причина те промениха оформлението на пистата Албърт Парк и заложиха на четири зони, в които ще се използва системата DRS. Целта на тези промени е стимулиране на изпреварванията.

F1 ще се състезава в Австралия за първи път от 2019 г. насам. Събитието в страната през 2020 г. беше отменено в последния момент заради пандемията от COVID-19. Миналогодишното състезание беше отложени, след това изхвърлено от календара, тъй като ограниченията за в Мелбърн останаха в сила през цялата година.

Тази година пилотите ще се върнат на обновеното трасе, като се започне с бившия шикан на завой 9-10, който е силно променен. Тесният десен завой 9 е напълно заличен и заменен с бърз завой, който ще доведе до леко извита задна права.

На други места са направени промени в радиуса на завой 1, завой 6 и предпоследния завой, които ще направят тези зони малко по-бързи. Също така боксът на пистата Албърт парк също е променен и разширен с два метра. Като цяло новата конфигурация трябва да намали с около пет секунди предишните времена за обиколка на трасето в Мелбърн.

В исторически план Албърт парк винаги е било място, където изпреварванията са били много трудни. Но тазгодишното ново поколение автомобили, съчетано с добавянето на четвърта DRS зона на пистата, трябва значително да улесни задминаванията. Въпреки че пилотите ще преминават през четири DRS зони, точките за активиране на системата ще са само две.

Първата точка е разположена между завои 6 и 7 и ще позволи на пилотите да се движат с по-малко съпротивление между завои 8 и 9 и между криви 10 и 11.

Втората зона за откриване на DRS е разположена между завои 12 и 13. Тя ще обслужва главната права на Албърт парк, както и участъка между втори и трети завой.

До този момент F1 е имала най-много три DRS зони на едно трасе. Примери за това са пистите Сахир в Бахрейн, Джеда в Саудитска Арабия, Ред Бул Ринг в Австрия и Аутодромо Ерманос Родригес в Мексико.