Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пистата в Лосаил е напълно готова да приеме втория си старт в...

Пистата в Лосаил е напълно готова да приеме втория си старт в F1

1179
0
Катар, Лосаил
Катар, Лосаил, снимка Алфа Ромео

Пистата в Лосаил е напълно готова да приеме втория си старт в F1. В началото на седмицата завършиха последните строителни работи по катарското трасе, което е домакин на кръг от световния шампионат в края на седмицата.

Катар е едно от последните попълнения в календара на F1. Страната от Близкия изток прие първия си старт от световния шампионат в края на сезон 2021. Катар попадна в графика на F1 заради отмяната на няколко старта от Азия и Австралия. Домакин на събитието бе Лосаил. Пистата е с дължина 5.380 км и се намира недалеч от столицата Доха.

Катар подписа 10-годишен договор с притежателя на търговските права на F1 Либърти Медия. Споразумението влезе в сила този сезон, тъй като страната прие Световното първенство по футбол в края на 2022 г.

През 2021 г. F1 се наложи да се справи с недобрата инфраструктура на пистата в Лосаил. Световният шампионат имаше проблеми заради създадени от малките гаражи, проектирани за MotoGP, както и с временните сгради за настаняване на отборите и падока.

В края на миналата година започнаха строителните работи по пистата Лосаил. Проектът е ръководен от катарския орган за обществени работи „Ашхал“. Промените на Лосаил включват изграждането на нови модерни съоръжения на пистата, както и промени, предназначени да „подобрят изживяването на пилотите и зрителите на състезанията“.

Капацитетът на трибуните в Лосаил е увеличен до 40 000 места. Същевременно има добавени още паркинг, а достъпът до пистата е подобрен. Трасето предлага и по-голяма зона за феновете и няколко нови ВИП зони, включително клуб „Падок“.

Ашхал също така спомогна за подобряването на 21 км пътища и кръстовища, за да се улесни достъпът на гражданите до Лосаил. При ремонта на съоръженията се появява и ултрамодерен медиен център, както и подобрен медицински център и гаражи. В допълнение, Лосаил вече разполага с 50 бокса, което според организаторите е най-големият брой в календара на F1.

„Това зашеметяващо и мащабно преустройство е плод на месеци упорита работа, амбиция и въображение и е подходящо въведение към това, което обещава да бъде вълнуващ уикенд на моторните спортове“, каза Абдулрахман бин Абдулатиф Ал Манай.

„Дългосрочното ни споразумение с F1 бележи значителен напредък за Катар. Нашата страна бързо печели репутация на известен домакин на някои от най-престижните спортни събития в света, които със сигурност ще служат на феновете на всички фронтове“, добави президентът на трасето.

Мерките за безопасност в Лосаил бяха подобрени и с поставянето на 2.5-километорова ограда за отломки. Решението е избрано, за да се подобри гледката към трасето, без да се прави компромис с безопасността

Мобилните огради за отломки могат да се използват и за създаване на преки пътища в завои 2 и 10. Така ще се оформят различни конфигурации на пистата, които предоставят възможности за редица серии, които ще посетят трасето в Катар през следващите години.

„Очакваме голям брой фенове да посетят Гран при на Катар“, заяви Амро Ал Хамад. „Въпреки това безопасността на зрителите е от първостепенно значение за нас. Погрижихме се да приложим най-високите нива на мерки за безопасност на пистата“, добави CEO-то на пистата Лосаил.

В тясно сътрудничество с ФИА и ФИМ пък бяха направени и подобрения на дигиталните флагови табла и маршалските постове около пистата. Освен това са въведени и усъвършенствани светлинни системи, за да се осигури максимална видимост по време на нощните състезания. Накрая, трасето бе напълно преасфалтирано.