Начало Избрани Пистата в Тексас кръсти завой на Марио Андрети

Пистата в Тексас кръсти завой на Марио Андрети

491
0
Пистата в Тексас
снимка, Алфа Ромео

Пистата в Тексас кръсти завой на Марио Андрети. По този начин собствениците на Circuit of the Americas (COTA) решиха да отдадат почит на бившия световен шампион в F1 като именуват в негова чест последния завой на трасето край Остин.

Андрети е жива легенда в моторните спортове. Американецът спечели 12 победи и 19 подиума с екипите на Ферари, Марч и Лотус. Най-голямото постижение на Андрети е спечелването на световната титла през сезон 1978 с легендарния автомобил Лотус 79. Освен F1, той има и редица успехи в Индикар, 24-те часа на Льо Ман и дори е участвал в НАСКАР.

„Андрети“ е тесен ляв завой в края на обиколката на пистата в Тексас, който извежда пилотите на старт-финалната права. След това състезателите да се отправят нагоре към завой №1, който през 2020 г. беше преименуван на „Big Red“ в чест на един от основателите на COTA.

Официалната церемония по именуването на кривата ще се състои в четвъртък. На нея лично ще присъства Марио Андрети. 82-годишният американец участва в проектирането на пистата Circuit of the Americas и дори направи няколко обиколки преди официалното й откриване преди 10 години.

COTA е първото съоръжение в Съединените щати, построено специално за F1. Главните инвеститори в този мащабен проект са Боби Епщайн и Ред Макомбс. Пистата край Остин е с дължина 5.514 км и е домакин на Гран при на САЩ от сезон 2012 до момента. Изключение прави 2020-та, когато надпреварата бе отменена заради пандемията от коронавирус.

Веригата в Тексас се превърна в една от най-популярните дестинации в F1. както за феновете, така и за състезателите, Миналата година състезателният уикенд бе посетен от 400 000 зрители. Тази година се очаква интересът към събитието да бъде още по-голям. В допълнение, пистата бе преасфалтирана в началото на тази година.

В края на този уикенд трасето край Остин ще приеме десетата Гран при на САЩ в своята история. Преди няколко месеца организаторите на събитието подновиха договора с Либърти Медия до 2026-та. Освен F1, COTA приема стартове от MotoGP, НАСКАР, Мото Америка и др. серии и шампионати. В миналото тук е имало и състезания от Индикар, IMSA, WEC и Суперкарс.