Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Плановете за нова система за наказания в F1 получиха одобрението на отборите

Плановете за нова система за наказания в F1 получиха одобрението на отборите

58
0
Бърни Екълстоун,Кристиан Хорнер,Ники Лауда,Пол Хембри,Тото Волф

Плановете за нова система за наказания на пилотите във Формула 1 с отнемане на точки от лицензите им получиха одобрението на отборите в Гран при. Сега остава тя да бъде приета от Световния моторспорт съвет на ФИА, за да бъде включена в правилата за 2014 г. Следващото заседание на съвета е през юни.

Представители на екипите се събраха в Барселона преди началото на състезателния уикенд на петия кръг от световния шампионат на пистата Каталуния. 7 от 11-те присъстващи са одобрили предложената система. Четирите отбора, гласували против, са Ред Бул, Торо Росо, Уилямс и Лотус.

Новата система ще даде допълнителна възможност на стюардите на надпреварите да налагат санкции на състезателите. Ще бъдат дадени насоки какво наказание ще се прилага за конкретни нарушения – като например отнемане на 3 точки за причиняване на опасен удар и само 1 точка за неподдържане на дистанция от сейфти кара. Ако даден пилот събере 12 наказателни точки в рамките на 12-месечен период, получава дисквалификация за 1 старт. Освен това „активът“ се нулира след изтичане на горепосоченото време.

Смята се, че възраженията на Уилямс и Лотус относно системата идват основно от факта, че техни пилоти са Пастор Малдонадо и Ромейн Грожан. И двамата имат доста история с провинения зад гърба си. Грожан дори не бе допуснат до един старт миналия сезон.

От това, което видях, не мисля, че ще е нещо кой знае колко по-различно от системата досега – коментира пък Фелипе Маса. – Създаващите проблеми пилоти ще страдат повече от останалите. През цялата си кариера съм се старал да не попадам в такива ситуации, така че за мен нещата са си наред.