Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ПОБЕДА ЗА ФЕТЕЛ НА МОНЦА

ПОБЕДА ЗА ФЕТЕЛ НА МОНЦА

56
0

С чудесно каране през цялото състезание Себастиян Фетел спечели първата си победа във Формула 1 и то с болид на Торо Росо. Това бе първи триумф и за отбора, в който празниците вероятно ще продължат до понеделник сутрин.
Описвания като Baby-Schumi от медиите германски пилот стана първият германец спечелил победа в Гран при след Михаел Шумахер в Шанхай преди 714 дни и освен това подобри рекорда на Фернандо Алонсо за най-млад състезател спечелил старт от Формула 1 със своята възраст от 21 години и 75 дни.
Шефът и съсобственик на отбора на Торо Рос, Герхард Бергер, пък 20 години след триумфа си на Монца като състезател на Ферари, записа и победа като шеф на отбор, при това с италианска регистрация. Така освен немския химн в чест на победителя, тифозите имаха удоволствието да изслушат италианския в чест на Скудерия Торо Росо.
Претендентите за титлата Люис Хамилтън и Фелипе Маса завършиха съответно седми и шести, като в нито един момент от състезанието нямаха шанс да се борят за победа.
Стартът на надпреварата бе даден зад кола за сигурност след като над кралския парк в Монца отново се изливаше проливен дъжд. Идеята бе да не се допусне масова катастрофа на първия завой и това определено даде добър резултат. Като цяло от състезанието отпадна само един пилот (Фисикела) и то след като счупено предно крило на болида на Форс Индия направи италианецът безпомощен при спиране.
Победата на Фетел обаче не дойде благодарение на случайност или щастие. Веднага след прибирането на колата за сигурност германцът се откъсна напред. След 6 направени обиколки Фетел водеше пред Ковалайнен от екипа на Макларън с почти шест секунди, а трети с цели 8,7 сек изоставане бе Марк Уебър от екипа на Ред Бул. Съотборника на Фетел в Торо Росо, Себастиен Бурде имаше нещастието да не успее да стартира в загряващата обиколки и вместо четвърти, стартира от бокса без обаче да успее да направи каквото и да било забележително представяне в състезанието. За сметка на това дълго време преди първите спирания четвърти се движеше Нико Розберг, следван от Фелипе Маса. Райконен и Хамилтън определно имаха сериозни проблеми докато изпреварят намиращите се пред тях Култард и Фисикела, а когато това все пак се случи финландецът позволи и на пилота на Макларън, който бе с чудесни настройки за мокро, да мине пред него.
В 15-ата обиколка Фетел водеше вече с почти 10 секунди на Ковалайнен, а Маса бе станал четвърти след като успя да изпревари Розберг два тура по-рано.
Очаквано младият немски пилот влезе в бокса първи, но това в никакъв случай не бе недостатък за него. Това стана в 18-ата обиколка, четири по-късно през питлейна пък минаха Ковалайнен, Уебър и Маса. И докато Ковалайнен успя да излезе пред групата от няколко пилота в средата на колоната не така стоеше въпроса с Уебър и Маса, момент който се оказа решаващ за тях.
Останалите на трасето пък пилоти явно щяха да разчитат на едно спиране в бокса, което вероятно щеше да се окаже решаващо при положение, че трасето започваше да изсъхва. Малко преди единственото си спиране Хамилтън се приближи плътно до Фетел без обаче да успее да го изпревари. При влизането си в бокса той бе напълнен догоре, а механиците на отбора поставиха на колата му гуми за мокро.
Това определено бе малшанс за водача във временното класиране при пилотите след като движещите се зад него в този момент Кубица, Алонсо и Хайдфелд. И тримата направиха само по едно спиране, като Алонсо първи от всички пилоти реши да излезе на пистата с интермедия. След като това даде добър резултат примера му бе последван и от пилотите на BMW. Така за Фетел, Ковалайнен, Маса и Хамилтън остана да влязат по още веднъж в бокса, като в случая на английския пилот ставаше дума само за смяна на гумите.
При Фетел и Ковалайнен обслужването протече без проблеми и те отново излязоха на трасето първи и втори. Трети обаче вече бе Кубица, следван от Алонсо и Хайдфелд. Маса излезе шести, а зад него с големи крачки започна да се приближава Хамилтън. Със изсъхването на трасето обаче темпото на пилота на Макларън се забави, за сметка на засилването на това на осмия Уебър. Австралийският пилот на Ред Бул дори опита да изпревари Хамилтън на влизането в първия завой, но след контакт между двамата и двамата явно решиха да не рискуват повече.
Така в крайна сметка в нито един момент победата на Фетел не бе под въпрос и в крайна сметка той заслужено ликуваше.
Ситуацията в челото не се промени в последните обиколки.
Така в класирането при пилотите Хамилтън вече води на Маса с едва 1 точка, 78:77. При конструкторите пък Ферари продължава да е начело със 134 точки, следван от екипа на Макларън със 129 и BMW 117. Интересното е че с победата на Фетел, екипът на Торо Росо успя да изпревари с 1 точка “големия брат” Ред Бул и вече е на шеста позиция.