Начало Картинг Победи за Любенов, Младенов, Христова, Дешков и Николай Арабаджиев в последния кръг...

Победи за Любенов, Младенов, Христова, Дешков и Николай Арабаджиев в последния кръг от сезона в Букурещ

312
0

Измина и последният 6-и кръг от шампионата по картинг на България и на Румъния, който се състоя на пистата Амкарт в Букурещ. При слънчево и топло за сезона време общо 19 наши пилоти караха за първенството на БФК-НКС и още 9 извън него. При много добра организация от страна на местната федерация общо над 160 пилоти участваха в 9-те класа. Български пилоти имаше в 7 от тях.

В клас PUFO (еквивалента на Mini BG) трима наши представители спореха за призовите места за шампионата. В първия манш Давид Боянов изостана след старт от 6-а позиция, но след това понавакса и завърши 8-и, въпреки 3 сек наказание за настъпване на бялата линия. Мартин Любенов стана 11-и, а Калоян Балабанов 21-и. Най-напред от всички българи се класира Мартина Бонева – 4-а, като тя бе извън шампионата на БФК.

Бонева бе най-челно класиралата се българка и във втория финал. Тя финишира 3-а и бе класирана 5-а заради наказание от 3 сек. След нея 6-и се класира Мартин Любенов, който бе и първи за националния шампионат. Втори за манша е Калоян Балабанов, а трети за него остана Давид Боянов, който бе замесен в инцидент още в самото начало и изостана в общото подреждане.

Подиумът в клас PUFO/Mini BG за БФК

В крайното класиране за БФК за кръга първи е Любенов, втори Боянов, 3-и Балабанов, което би трябвало да означава титла за Давид в националния шампионат в клас Mini BG.

Венцислава Ганчева беше единствена наша представителка в MicroRotax. В първия финал в неделя тя завърши 4-а, но наказание от 10 сек я прати 7-а. Във втория финал тя се изкачи до 5-о място и в крайното класиране за кръга е 6-а.

В Mini 60 страхотен първи манш на пистата в Букурещ направи Христо Младенов, който финишира 5-и, а след наказание на съперник бе класиран 4-и. Доста позиции загуби Калоян Гьошев, който остана 13-и, една позиция зад друг наш представител Деан Дамянов. Воденичаров напредна с 3 места и завърши 14-и.

Подиумът в Mini за националния шампионат

Във втория Младенов не бе толкова бърз и завърши 7-и, а Калоян Гьошев напредна до 9-о място. По-назад от българите 12-и е Статлев, следван от Пресиян Стоянов, Георги Илиев (последните двама извън класирането на БФК) и Деан Дамянов.

В класирането за националния шампионат Младенов е първи (6-и в общото класиране), втори е Гьошев (9-и в общото), а трети Дамянов (14-и в генералното). Младенов по всяка вероятност ще е втори в крайното класиране за сезона у нас в Mini, зад осигурилия си предсрочно титлата Любо Руйков, а Гьошев 3-и.

В клас Junior единствен наш представител беше Петър Шингов.

Той се класира 6-и във финал 1 след великолепно каране и 8-и във финал 2, което му отреди 6-а позиция в общото подреждане.

Първите трима за националния шампионат в Senior

В клас Rotax Senior за националния шампионат най-напред се класира Лора Христова. След технически проблем в първия финал днес и много добро 7-о място в генералното подреждане тя завърши с равни точки с Александра Вътева, но с по-добра най-бърза обиколка има решаващо предимство.

Трети и 4-и останаха борещите се за титлата в този клас Калоян Генов и Самуил Иванов. Генов обаче не завърши последния финал 2 след инцидент пред него и така загуби шансове да стане първи за нашия шампионат и да изпревари Иванов в крайното класиране. Така Самуил би трябвало да е шампион за сезона пред Генов.

Мартин Беков, който кара за румънския шампионат не успя да защити титлата си тази година в Senior след некоректно поведение на основния му съперник Томи Драган.

Тактически Беков завърши втори в първия финал днес зад Драган, тъй като имаше достатъчно голям аванс в шампионата. Във втория финал също вървеше втори зад Томи, което му бе напълно достатъчно за титлата. Тогава обаче Драган намали темпото и отвори вътрешната траектория за Беков на последния обратен завой. Българският пилот логично атакува, но бе затворен и ударен от Драган, след което двамата се завъртяха. Те продължиха, но Беков бе с повредена броня. След няколко спирания в бокса за нейното закрепване той изостана много и бе извън точките. В същото време Драган стигна до 2-ото място. С 5 точки повече успя да изпревари Беков в крайното класиране за сезона.

Призьорите в OKJ

В клас OKJ първи за националния шампионат стана Алекс Дешков,

Той завърши 5-и в общото класиране след силно каране с 4-о и 5-о място в двете състезания. Втори е Томи Хаджийски, който е 11-и в общото подреждане, следван от Йосиф Тошков (12-и), който е 3-и за БФК. Томи ще е първенец в No Gear Open за сезона у нас.

Извън подреждането за БФК Кристиян Димитров записа 3-о и 4-о място в двата неделни манша и 4-о място общото класиране на OKJ за кръга. Извън класирането на федерацията караше и Слави Минков, който нямаше шанс през целия уикенд. Той бе въвлечен в много инциденти, без да има вина, и в крайна сметка остана 14-и в общото подреждане.

В клас KZ караха общо трима българи, двама от които за националния шампионат – Христо Искилиев и Николай Арабаджиев. За съжаление Искилиев получи повреда в първия финал в неделя и не успя да стартира във втория. Докато Арабаджиев завърши и двете неделни състезания и стана 15-и в общото класиране и първи в подреждането за БФК.

Третият български пилот Любомир Гърков завърши 7-и в първия финал и 8-и във втория. Това означаваше 6-а позиция в крайното подреждане. Той завърши с равни точки с пилотите от 7-о до 9-о място, но по-доброто му класиране от квалификацията даде решаващо предимство на пловдивския пилот.

Крайните класирания за сезона във всеки клас ще бъдат официално обявени от федерацията в следващите дни.