Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел победител в квалификацията в Малайзия

Фетел победител в квалификацията в Малайзия

34
0
2013,Малайзия,Себастиан Фетел,Фелипе Маса,Фернандо Алонсо

Себастиян Фетел успя да спечели квалификацията за Гран при на Малайзия, като остави зад себе си пилотите на Ферари, Фелипе Маса и Фернандо Алонсо. Последната част на тренировката за време се проведе на дъжд и пилотът на Ред Бул изглежда избра най-удачния момент за излизане на пистата. Маса пък отново победи своя съотборник, имайки предимството на по-късното излизане на пистата. Останалите места в десетката се заеха от Люис Хамилтън, Марк Уебър, Нико Розберг, Кими Райконен, Дженсън Бътън, Адриян Сутил и Серхио Перес.

Въпреки очакванията за дъжд в квалификацията, тренировката за време започна при слънчево време с температури на въздуха от 32 градуса и на асфалта от 41 градуса. Условията бяха идеални и затова пилотите на Ред Бул не бързаха да излизат на пистата в първата част на квалификацията. Те излязоха едва в последните пет минути, като Фетел дори не даде всичко от себе си в търсенето на оптимален резултат и в крайна сметка остана втори над чертата. Под нея пък след първите 20 минути останаха пилотите на Маруся и Катерам, както и Валтери Ботас и Жан-Ерик Верн.

На върха пък с най-добри времена в този момент се озоваха Адриян Сутил, Фернандо Алонсо и Кими Райконен.

Във втората част на квалификацията пилотите на Мерцедес, Нико Розберг и Люис Хамилтън поведоха след първите си опити. Скоро Марк Уебър се вклини между двамата, а съотборникът му Себастиян Фетел отново не бе убедителен. Балансът на колата му с по-меката от двете предоставени от Пирели смеси не изглеждаше добър.

Облаците пък се сгъстиха и започна лек дъжд, станал причина за излизането на Пол ди Реста извън трасето. Пилотът на Форс Индия имаше малшанса да е извън десетката в този момент, а за подобряване на времената не можеше да се мисли.

Така извън десетката във втората част останаха Ромен Грожан, Нико Хюлкенберг, Даниел Рикиардо, Естебан Гутиерес, Ди Реста и Малдонадо.

За последната част и победата останаха да се борят пилотите на Ред Бул, Ферари, Мерцедес и Макларън, допълнени от Райконен и Сутил. Дъждът пък се засили и бе ясно, че пилотите ще трябва да полумокра писта. Някои участъци оставаха сухи и дори огрени от слънцето, докато на по-голямата валеше дъжд.

Последната част се забави от съображения за сигурност рейс контрола с няколко минути. Последните десет пилоти се появиха на трасето веднага след светването на зеления светофар с гуми интермедия. Сесията се превърна в бърза размяна на удари, защото намокреното трасе започна бързо да изсъхва при температура на асфалта над 40 градуса. Себастиян Фетел поведе след първите бързи обиколки, следван от Розберг, Маса и Алонсо. Последва бързо влизане в бокса от страна на германеца за нов комплект интермедия. Подобна стъпка предприеха също така Алонсо и Райконен. Това означаваше, че те ще имат време само за още една бърза обиколка.

В нея избраната позиция за излизане на пистата се оказа решаваща. Себстиян Фетел постигна най-добро време, а Фелипе Маса успя да изпревари съотборника си Фернандо Алонсо и да вземе място на първа редица. Алонсо пък се нареди трети, следван от Люис Хамилтън и Марк Уебър, който прекалено рано се появи на трасето. Шести се нареди Нико Розберг, следван от Кими Райконен и Дженсън Бътън. Петата редица пък остана за Адриян Сутил и Серхио Перес.

Така утре можем да очакваме много оспорвано състезание, в което преваляванията от дъжд не са изключени.