Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Почина популярният журналист Алън Хенри

Почина популярният журналист Алън Хенри

57
0
Алън Хенри

Популярният журналист Алън Хенри, който отразяваше Формула 1 повече от 40 години почина вчера на 68 години. Британецът беше един от най-уважавания в бранша и имаше голям авторитет сред колегите си и сред пилотите.

Хенри започва работа за „Motoring News„ през 1970 г., а 3 години по-късно става постоянен кореспондент на изданието. През 1978 г. става редактор в изданието, а по-късно става редактор и на Autocar, както и кореспондент на Гардиън. Редактор е и на годишното специализирано издание Autocourse. В последните години от кариерата си пишеше материали за списание F1 Racing.

Един от първите му големи трудове е биографията на неговия близък приятел Рони Петерсон, публикувана през 1975 г. с името Superswede – Супершвед. По-късно той пише книги и за Дерек Бел и Джон Съртийс, както и историите на Макларън, Ферари, Уилямс, Марч и Брабъм. Покрай това той става много близък с доста от състезателите и шефовете. Сред тях бяха Ники Лауда, БЪрни Екълстоун, Макс Мозли, Франк Уилямс и Рон Денис.

„Познавах Хенри от повече от 40 години и с времето станахме добри приятели, заяви Денис. – Като журналист той беше добре осведомен, прецизен, не се страхуваше да представя нещата честно. Като човек беше топъл, мил, лоялен и винаги забавен.”