Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Почина Жан-Пиер Жабуи

Почина Жан-Пиер Жабуи

807
0
Жан-Пиер Жабуи
Жан-Пиер Жабуи; снимка: Рено

Бившият пилот от Формула 1 Жан-Пиер Жабуи почина на 80-годишна възраст. Победата на французина в Гран при на Франция през 1979 г. с Рено е първата във Формула 1 за болид с турбо двигател.

„Отборът на Алпин е невероятно натъжен от кончината на Жан-Пиер Жабуи. Скромен пилот, брилянтен инженер и пионер на спорта ни, той бе истински състезател“, написаха от френския тим.

„Жабуи бе в челото на пътешествието на Рено в F1 от 1977 г. със своята издръжливост и дързост. Той бе първият победител с Рено в Гран при и отбеляза изключително важен момент в историята на марката в спорта. Неговата решимост и отдаденост да успее вдъхновиха мнозина. Тези ценности остават изключително важни и за настоящия екип, носещ синия цвят на Алпин.“

„Ние сме в настоящата си позиция благодарение на Жан-Пиер. Неговото наследство ще продължи да живее. Най-искрените ни съболезнования към семейството и приятелите ми“, написаха още от тима.

Жан-Пиер Жабуи е от поколението на Франсоа Север. Започва кариерата си в автомобилния спорт на 23-годишна възраст

През 1968 г. е вицешампион във Формула 3 зад сънародника си. След това влиза във Формула 2. В F1 дебютира през 1974 г. Състезава се и в Гран при, и в F2, докато не става част от проекта на Рено и 1,5-литровия турбо двигател на френската компания за Формула 1. През 1980 г. претърпява катастрофа по време на Гран при на Канада, при която чупи краката си. Кариерата му приключва през 1981 г. През 90-те години на XX век оглавява програмата на Пежо за двигатели за Формула 1, но е сменен. Продължава да работи за френските марки като техен посланик почти до края на живота си.