Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Подходът на Фетел е грешен, смята Бриаторе

Подходът на Фетел е грешен, смята Бриаторе

50
0
Флавио Бриаторе
Флавио Бриаторе; снимка: АТР

Бившият бос на Бенетон и Рено във Формула 1 Флавио Бриаторе смята, че подходът на Себастиан Фетел през тази година е погрешен и затова германецът на практика загуби шансове да спечели титлата. Пилотът на Ферари направи няколко сериозни грешки през последните месеци, въпреки че в много от състезанията разполагаше с най-добрата кола.

„Фетел печели само отделни състезания и по този начин няма да победи в шампионата, каза Бриаторе в интервю пред Нико Розберг. – Ако пропуснеш 3 или 4 възможности, това означава, че във всяка от тях си пропилял 25 точки. И след това става много трудно психически. Смятам, че стресът, който понасят пилотите, е огромен. И ако се справиш с него и си свършиш работата, печелиш.“

Флавио посочи инцидента на Фетел с Хамилтън в първата обиколка на Монца като пример за неговото поведение зад волана, което няма никакъв смисъл. Италианецът заяви, че е имал подобни проблеми и с Алонсо в Рено, но го е накарал да промени начина си на мислене през 2005 и 2006 г., когато испанецът спечели двете си титли.

„Трябва да се обясни на Фетел, че състезанието е 53 обиколки (колкото бяха в Япония), а не 1 обиколка, каза още Бриаторе. – Когато искаш да спечели шампионата, 3-ото място е нещо положително. Важно е да останеш на трасето. Неговия инцидент на Монца бе безсмислен. Знаеш, че колата ти е по-добра и просто трябва да останеш зад другия. Имаш 50 обиколки да наваксаш.

Но ако излетиш от пистата, имаш 0 обиколки да го направиш. Когато искаш да спечелиш шампионата, трябва да можеш да завършваш също втори и трети и да трупаш точки. Не трябва да си първи във всички състезания, за да вземеш титлата. Не става въпрос за победите, а за точките, които определят шампиона.“