Начало MotoGP News Пол Еспаргаро ще се върне в отбора на Tech3

Пол Еспаргаро ще се върне в отбора на Tech3

165
0
Пол Еспаргаро, Gas Gas
Пол Еспаргаро, снимка Gas Gas/Sebas Romero

Пол Еспаргаро ще се върне в отбора на Tech 3 от сезон 2023 в MotoGP. Още след състезанието на Херес испанецът е бил информиран, че ще бъде освободен от заводския отбор на Хонда след края на сезона.

След редица спекулации, 31-годишният състезател най-накрая разкри какво ще е бъдещето му в MotoGP. По-малкият брат Еспаргаро ще се състезава за екипа на Tech 3, който от следващата година ще носи името Gas Gas Factory Racing.

Gas Gas е испанска марка за производство на мотоциклети, закупена от КТМ през 2019 г. Тази година Gas Gas спечели рали Дакар при моторите благодарение на Сам Съдърланд. Освен рали рейд надпреварите, марката има свои машини и отбори в класовете Moto3 и Moto2. Новият отбор на Gas Gas ще продължава да използва мотори KTM RC16.

Еспаргаро направи дебюта си в Tech 3 през сезон 2014. Тогава отборът използваше мотори на Ямаха. Три години по-късно той се присъедини към заводския отбор на КТМ, където остана до 2020 г. От сезон 2021 опитният испанец е част от тима на Репсол Хонда. Въпреки големите очаквания заради подобрения мотор на японците, по-малкият брат Еспаргаро записа един подиум и отново се представяше разочароващо.

„Gas Gas е печеливша марка, която достигна невероятно ниво на представяне веднага в дисциплини като MXGP, суперкрос, ендуро и рали. Там ние спечелихме редица Гран при, главни състезания, световни титли и трофеи за победителите. Това е сравнително нова марка за нас, заради която имаме нови цели. Надяваме се, че феновете, които следятчервените мотори“ и ще се насладят на историята. Благодарение на силния ни партньор в лицето на Аспар Рейсинг в Moto3 и Moto2, моторите на Gas Gas са в челото на тези категории. Би било чудесно да видим същото нещо в най-трудния клас от всички. Искам да благодаря на Ерве Поншарел и на заводския състезателен екип на Tech3 за това, че запазиха отворено съзнание и наистина подкрепиха тази промяна, за да станем заводски състезателен отбор на Gas Gas. Смятаме, че това е по-вълнуващо и различно“, заяви директорът на КТМ и Gas Gas Пит Бейрер.

Ако си спомняте добре, преди няколко години имаше един млад мъж, световен шампион в Moto2, който се присъедини към класа MotoGP с Tech3. Неговото име е Пол Еспаргаро. Имахме страхотни няколко години заедно, когато започнахме. Винаги съм казвал, че Пол е истински боец. Той беше ключов играч в програмата на Pierer Mobility KTM MotoGP и съм щастлив да обявя, че той се връща в голямото ни семейство. Нямаме търпение да започнем да работим с него и мисля, че той ще бъде идеален посланик на марката Gas Gas. Tова е като в приказка. Добре дошъл отново, Пол Eспаргаро. Стефан, Хюберт и Пит могат да кажат повече от мен, но така или иначе съм на седмото небе от щастие и мисля, че този проект не може да започне по-добре. Така че това е фантастична новина и нямам търпение той да се върне в нашия тим“, заяви Ерве Поншарел.

Завръщането на Пол Еспаргаро в Tech3 отваря широко вратата за Жоан Мир. Испанецът заяви, че е много близо до сключване на сделка с Репсол Хонда след като от Сузуки решиха да се оттеглят от MotoGP след края на сезон 2022.