Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Половината от 25-те най-големи компании в света са участвали в F1

Половината от 25-те най-големи компании в света са участвали в F1

45
0
Формула 1

Почти половината от 25-те най-големи компании в света са участвали във Формула 1 през последните пет години, сочи проучване. Изследването е на бизнес изданието Formula Money и според него една трета от фирмите в топ 100 в глобален мащаб са участвали в Гран при като спонсори, собственици или инвеститори.

Статистика сочи, че три компании от топ 5 в света са или са били част от Формула 1 – Шел (партньори и спонсори на Ферари), Ексън Мобил (Макларън и китайската Синопек (която поддържаше Гран при на Китай). Автомобилните производители, както и концерните с дейност свързана с колите, са естествено привличани от спорта, се казва още в изследването.

Другите компании от първите 25 са Тойота (осми), Ред Бул и Тотал (спонсор и партньор на Лотус (11-и), Фолксваген като доставчик на Торо Росо (13-и), Дженерал Илектрик (16-и, като партньори на Катерам), бившите спонсори на Рено ING (17-и), Самсунг (22-и), ENI (23-и) и собствениците на Мерцедес Даймлер (24-и).

През последните години пък се увеличава присъствието на банковия сектор благодарение на възможностите за различни проекти, предлагани от спорта.

Присъствието на толкова много компании от световна величина във Формула 1 е един от факторите, отличаващи този спорт от всички останали, се казва още в изследването.