Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Поредното отсъствие на Кими стана повод за слух, че се е скарал...

Поредното отсъствие на Кими стана повод за слух, че се е скарал с Лотус

59
0
Кими Райконен

Кими Райконен за пореден път не дойде на писта в четвъртък преди състезателен уикенд. Този път обаче отсъствието му стана повод за слух, че финландският пилот се е скарал с екипа си Лотус и се заговори за обтегнати отношения между него и тима.

Световният шампион за 2007 г. и директорът операции на пистата Алан Перман размениха нецензурни реплики по радиото по време на Гран при на Индия по време на битката между Райконен и съотборника му Ромейн Грожан. След това инженерът заяви, че поведението на Кими било малко разочароващо, а шефът на Лотус Ерик Булие се извини за радио комуникацията.

Всъщност Райконен решил още в Индия да не пътува директно за Абу Даби – като повечето хора в F1, включително Грожан, а да се прибере до Швейцария. В тима са били наясно, че ще пътува едва днес, но тяхната грешка е била, че са оповестили слотове за интервюта с финландеца, явно знаейки, че те няма как да се състоят.

Наличието на логично обяснение обаче, не спря мелницата на слуховете. Моментално бе споменато, че Кими все още не е получил цялата си заплата от тима. Заговори се дори за това, че пилотът може да не завърши сезона с Лотус! В отделни публикации бяха споменали високопоставени източници от тима, коментиращи, че отношенията на Райконен с тима са сериозно влошени. Твърди се, че финландецът бил толкова ядосан от разправията на Буд Интернешънъл, че дори обмислял да не се състезава този уикенд в Абу Даби. Разговори с представители на тима през последните 48 часа го разубедили да не стига до крайности. Въпреки това се говори, че Кими може да не изкара сезона до края с Лотус.

Съвсем скоро – точно преди Гран при на Индия – пилотът заяви, че мотивацията му не е променена заради напускането му в края на сезона.

При мен ситуацията е същата като в началото на годината. Фактът, че догодина ще съм в друг отбор, определено не води до нещо различно сега. Все още искам да печеля състезания тази година. Не се интересувам само да карам без да натискам. Желанието ми е да дам най-доброто от себе си. Понастоящем не се интересувам какво ще се случи догодина. Няма причина да върша каквото и да било, недоставящо ми удоволствие. Със сигурност има много неща, които не ми допадат, но надпреварите компенсират за тях. Доволен съм как върви всичко досега и се надявам в бъдеще на още по-добри представяния. Но винаги съм казвал, че ако не ми харесва, просто няма да дойда за следващото състезание – заяви Кими.