Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Порше: F1 остава интересна състезателна серия за нас

Порше: F1 остава интересна състезателна серия за нас

992
0
Порше
снимка, Порше

Порше все още се интересува от F1. Това заяви моторспорт директорът Михаел Драйсер. Според него, германският производител може да прояви интерес към световния шампионат, въпреки влизането на Ауди след две години.

През 2022 г. Порше беше много близо до сделка с Ред Бул. В крайна сметка обаче преговорите между двете страни пропаднаха. Причината за това бе свързана с нежеланието на екипа от Милтън Кийнс да продаде свой дял на германския производител и да загуби независимостта си

След това Порше заяви, че ще продължи да следи отблизо развитието на F1. Германският производител проявяваше сериозен интерес към новото поколение задвижващи системи и използването на устойчиви горива.

Въпреки провала на сделката с Ред Бул, Порше все още бе смятан за бъдещ участник във Формула 1. Говореше се, че германците са могли да бъдат доставчик на двигатели за отбори като Макларън или Уилямс. Някои дори твърдяха и за обединение с Майкъл Андрети.

В крайна сметка нито една от тези опции не бе разгледана внимателно от марката. Следователно усилията на германците за ново влизане в F1 бяха тихомълком прекратени.

В началото на миналата година стана ясно, че Порше се отказва от намерението си да влиза в F1. Германците все пак оставиха вратата отворена за евентуално завръщане в по-далечно бъдеще. Последно Порше участваше в F1 като доставчик на двигатели в началото на 90-те години на миналия век.

Наскоро моторспорт директорът на Порше Михаел Драйсер отново коментира възможността за влизане в F1. Той посочи, че ръководството на марката все още проявява интерес и не изключи един ден да участва отново в шампионата.

„Моторният спорт винаги ще бъде в основата на идентичността на нашата марка“, сподели Драйсер.

„F1 остава интересна състезателна серия за нас. Но през следващите няколко години ще се концентрираме върху настоящите заводски програми с Порше 963 в WEC и IMSA, както и във Формула Е с Porsche 99X Electric.“

„Там искаме да се борим за общи победи. Това е нашата традиция и основен фокус. Не коментираме спекулации извън това място“, добави германецът.

Понастоящем Порше участва във Формула Е. Миналата седмица марката спечели откриващия старт за сезон 2023-24 в Мексико Сити благодарение на Паскал Верлайн. По-късно този месец Порше ще участва в първия кръг от тазгодишната кампания в IMSA- 24 часа на Дайтона.