Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Порше иска да работи с Фетел в бъдеще

Порше иска да работи с Фетел в бъдеще

946
0
Себастиан Фетел, Порше
Себастиан Фетел, снимка Порше

Порше иска да работи със Себастиан Фетел в бъдеще. Германският производител е отворен за възможността някой ден четирикратният световен шампион да се включи в 24-те часа на Льо Ман.

Фетел направи първи тест с прототипа Порше 963 в края на месец мат. Четирикратният световен шампион измина поне 600 км на испанската писта Моторланд Арагон. Това веднага породи спекулации, че той може да се включи в WEC и 24-те часа на Льо Ман

Германецът призна, че е голям фен на световния шампионат за издръжливост на ФИА. Той не изключи един ден да се състезава в легендарното 24-часово състезание на дългата писта в Льо Ман.

От Порше бяха готови да предоставят място на Фетел в третия си заводски хиперавтомобил, който ще се включи в 24-те часа на Льо Ман. В крайна сметка обаче 37-годишният германец реши да не се включи в четвъртия кръг от световния шампионат за издръжливост. Това беше потвърдено след публикуването на списъка с участници за 24-те часа на Льо Ман. В него се посочва, че екипаж на третият заводски прототип на Порше Пенске ще бъде Фелипе Наср/Ник Танди/Матийо Жамине.

От Порше обаче не са затворили напълно вратата за бъдещо приключение на Льо Ман с Фетел. Германецът може да има възможността да се включи и в други надпревари, тъй като Порше има свое участие и в IMSA.

„За производител на оригинално оборудване като Порше и за нашата компания, това трябва да остане актуална тема и се разбира от само себе си“, заяви директорът на Porsche LMDh Урс Куратле.

„За Себастиан също. Мисля, че той е готов за това – самият той го каза след теста. Това ще бъде тема, но предстои да разберем кога и под каква форма ще се случи. Към момента нищо не е финализирано.“

Куратле не уточни причината, поради която сътрудничеството между Фетел и Порше не се осъществи за тазгодишното издание на 24-те часа на Льо Ман.

„Ситуацията не е възникнала. Няма виновник по този въпрос. Просто не се е случило и толкова.“

Германецът също така подчерта как днешните хиперавтомобили от клас LMDh изискват по-голяма адаптация за пилотите от F1, отколкото техните предшественици LMP1. Те бяха като еквивалент на автомобили от Гран при в режим на издръжливост

Най-известният пример за това е случилото се през 2015 г. Тогава Нико Хюлкенберг спечели Льо Ман с Порше 919 Хибрид, след като се адаптира сравнително лесно към машината от клас LMP1.

„Най-голямата разлика в момента вероятно е теглото“, обясни Куратле. „И двата автомобила са много сложни и са различни по отношение на дизайна. Според мен, най-голямата разлика, която продължавате да чувате, е именно тази“, завърши ръководителят на Порше LMDh.

В края на миналата седмица Порше записа втори успех от началото на сезон 2024 в WEC. Германският производител окупира първите две места в 6-те часа на Спа. Победител стана клиентският прототип на Jota, докато заводският №6 остана втори.