Начало Други Порше най-бързи в първата квалификация

Порше най-бързи в първата квалификация

31
0
Порше

Порше излезе начело в първата квалификация за 82-ото издание на 24 часа на Льо Ман. Тази сесия бе съкратена заради катастрофа на Фернандо Реес (Астън Мартин).

Брендън Хартли (№20) записа най-доброто време в официалната тренировка, следван на 0,771 сек от втория автомобил на Порше (№14). Трети и четвърти в подреждането се наредиха две Тойоти (№7 изпревари №8 с 0,097 сек), а пети и шести са съответно Ауди №2 и Ауди №3 (с изоставане от над 3 секунди от Порше и около секунда от Тойота).

В екипа на Порше останаха изненадани от класирането на двете 919 Hybrid. Отборът обаче ще подготви днес автомобилите си директно за надпреварата, за да даде малко повече почивка на хората утре преди старта на състезанието в събота. Това означава, че ще намалят броя на обиколките в следващите квалификации, планирани за довечера.

Първата квалификационна сесия бе прекъсната от червени знамена и спряна по-рано. Нийл Джани и Брендън Хартли успяха да направят сравнително чисти бързи обиколки. Времената бяха подобрени в сравнение с тези от свободната тренировка. Направихме промени по колите, които ни се отплатиха. Сега имаме добра база за следващите две квалификации. Но сме наясно, че съперниците ни не можаха да експлоатират пълния си потенциал заради прекъсването на сесията – коментира шефът на отбора Андреас Зайдл.

Джани обясни, че е трябвало няколко пъти да намалява заради предупредителни жълти знамена и е доволен от времето си, постигнато при толкова трудни условия. Според него постижението може да се подобри още.

Беше добро първо излизане в началото на първата квалификация. Бях изненадан, че съм начело, когато погледнах времената на монитора – каза от своя страна Хартли. – Сега обаче сме в самото начало и ни предстои дълъг път, но научихме много.

Най-бързият автомобил в LMP2 бе №26 Морган-Нисан на G-Драйв Рейсинг (Русинов, Пла, Канал). В GTE Pro първото време е на №51 Ферари 458 Италия (Бруни, Виландер, Фисикела). Ферари е начело и в GTE Am – №72 (Басов, Бертолини, Шайтар).