Начало Други Порше най-бързи в първата квалификация за Льо Ман

Порше най-бързи в първата квалификация за Льо Ман

47
0

Екипажите на Порше завършиха на първа и втора позиция след първата квалификация от легендарното състезание 24-те часа на Льо Ман. Още в самото начало на сесията Нийл Яни (Порше №2) с прототипа 919 Hybrid спря хронометрите на 3:19.733, което не бе по силите на останалите екипажи. Резултатът на швейцареца можеше да е още по-впечатляващ, но в края на обиколката трафикът му коства поне секунда.

Миналогодишните шампиони в WEC Брендън Хартли, Марк Уебър и Тимо Бернхард с другата кола на Порше постигнаха втори резултат (+0.470 сек), а Стефан Саразен, Камуи Кобаяши и Майк Конуей с Тойота TS050 Hybrid завършиха на трета позиция, на 1.004 сек.

Четвъртите Антъни Дейвидсън, Себастиен Буеми и Казуки Накаджима с Тойота №5 останаха на 2,170 сек от лидерите. За Ауди първата квалификационна сесия бе доста тежка, след като технически проблеми забавиха появата на автомобил номер 8 (Оливър Джарвис, Лукас ди Граси и Лоик Дювал) на пистата.

Той се прибра в боксовете далеч преди края на свободната тренировка заради повреда в мотор-генератора на предната ос, като времето между двете сесии се оказа недостатъчно за механиците на тима да отстранят повредата. Екипажът завърши зад съотборниците си Марсел Феслер, Беноа Трелюe и Андре Лотерер (Ауди 7), които бяха 5-и, далеч от познатото си ниво.

Роман Русинов, Рене Раст, Уил Стивънс от G-Drive 26 с Орека 05 спечелиха първото място в LMP2, а Форд беляза завръщането си на пистата с първо и второ време в GTE Pro, като първи бяха Бурде, Ханд и Мюлер с автомобил №68.

По време на сесията имаше няколко инцидента, най-сериозният от които бе на Джанкарло Фисикела (Ферари 82) в завоите Порше, заради който сесията бе спряна.

Пълното класиране от квалификацията вижте ТУК