Начало Избрани Порше се отказа от партньорство с Ред Бул през 2026 г.

Порше се отказа от партньорство с Ред Бул през 2026 г.

2557
0
Порше лого
снимка: Порше

Порше се отказа от партньорство с Ред Бул през 2026 г. Германският производител потвърди, че няма да доставя двигатели на отбора на Милтън Кийнс, тъй като така и не е било постигнато съгласие с австрийската компания.

В началото на май Фолксваген Груп одобри влизането на Порше. Още преди това немският производител започна да провежда разговори за потенциални партньорство с Ред Бул, започващо от сезон 2026.

Преди малко повече от месец се появи информация, че марката от Щутгарт е закупила 50 % от австрийския отбор. Тази информация веднага бе опровергана от Милтън Кийс.

След това в средата на август Порше регистрира търговска марка с името „F1nally“. От друга страна в края на август се появи информация, че сделката между двете страни може да се разпадне.

В крайна сметка несигурността от страна на Ред Бук относно стремежа на Порше да придобие 50% дял в отбора в крайна сметка доведе до прекратяване на преговорите.

Малко преди началото на уикенда в Италия Порше потвърди, че тези преговори са приключили. Така германците няма да си сътрудничат с Ред Бул когато влязат в сила новите правила за двигателите през сезон 2026.

„През последните няколко месеца Порше AG и Ред Бул GmbH проведоха разговори относно възможността за участие на Порше във Формула 1“, се казва в изявлението на германския производител.

„Двете компании стигнаха до заключението, че тези преговори няма да продължат. Предпоставката винаги е била, че партньорството ще се основава на равнопоставеност, която ще включва не само партньорство с двигателя, но и с отбора. В крайна сметка това няма как  да бъде постигнато.“

„С финализираните промени в правилата състезателните серии все пак остават привлекателна среда за Порше, която ще продължи да следи F1 отблизо.“