Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Порше има три условия за участие във Формула 1

Порше има три условия за участие във Формула 1

4563
0
Порше
снимка: Порше

Порше има три условия, за да влезе във Формула 1, заяви новият спортен директор на марката Томас Лауденбах. Присъединяването на бранда, както и на Ауди – и двете компании са част от концерна Фолксваген Груп – се обсъжда от доста време. Представители на двете марки участваха през целия сезон 2021 в дискусиите за това какви да са новите задвижващи системи, които ще се използват в F1 от 2026 г. В крайна сметка решение все още няма. Според немски източници такова трябва да бъде взето този месец. Същевременно се прояви слух за интерес от страна VW Груп към Заубер за евентуално влизане с отбор.

„Значението на Формула 1 от гледна точка на маркетинга и изобщо връзките с обществеността е безспорна. Във Фолксваген Груп сериозно разглеждаме въпроса за участие в спорта, но решение още не е взето.“

Томас Лаунденбах
Томас Лаунденбах; снимка: Порше

„Важно е автомобилният спорт да следва тенденциите при автомобилните производители и серийните коли, за да не губи актуалност. Очевидно е, че става дума за по-активно използване на хибридни и електрически двигатели, включително във Формула 1“, посочи спортният шеф на Порше.

„Второто нещо е контрол на разходите. Ограниченията на бюджетите са чудесна първа стъпка, но трябва да има такива и за задвижващите системи. И накрая наше участие би имало смисъл единствено ако правилата бъдат променени така, че да се гарантират равни възможности на всички участници.“

Лауденбах заяви също така пред Аутоспорт, че според неговата информация „много неща по отношение на Формула 1 вървят в правилната посока“.

„Не е тайна, че мислим за F1. Не е тайна, че разговаряме с ФИА“, допълни моторспорт шефът на Порше

53-годишният Лауденбах оглави Порше Моторспорт от 1 октомври тази година след напускането на Фриц Енцингер. Роден в столицата на Чили Сантяго той завършва висшето си образование в Технологичния институт в Карлсруе. Работил е в немския шампионат за туристически автомобили (DTM), както и по разработката на компоненти за задвижващи системи за други европейски автомобилни производители. В Порше работи от есента на 1998 г. Преди настоящия си пост оглавява отдела за развитие на задвижващи системи. В продължение на 8 години работи в Ауди Спорт. Участвал е в спортни проекти като 918 Spyder, 911 RSR, 911 GT3 R.