Начало Други Порше записа троен успех в състезанието на пистата в Катар

Порше записа троен успех в състезанието на пистата в Катар

158
0
Порше 963 №6
снимка, Порше

Порше започна по невероятен начин сезон 2024 в WEC. Германският производител окупира първите три места на подиума в състезанието на пистата в Катар. Победата грабна Порше Пенске №6 с екипаж Лорънс Вантор/Кевин Естре/Андре Лотерер. Второто място беше за клиентски прототип №12 на Jota с пилоти Калъм Илот/Норман Нато/Уил Стивънс. Последното място на почетната стълбица в Катар беше Порше Пенске №5 с екипаж Мат Кембъл/Михаел Кристенсен/Фредерик Маковецки.

Катар беше домакин на старт №1 за сезон 2024 в световния шампионат за издръжливост на ФИА (WEC). Страната от Персийския залив прие за първи път надпревара от WEC. Домакин на събитието беше пистата „Лосаил“ с дължина 5.419 км и разположена до едноименния град. По-рано тази седмица се проведе пролога на състезанието „Катар 1812 км“. През тазгодишната кампания има общо два класа- Hypercar и LMGT3. При хиперавтомобилите участват Тойота, Ферари, Кадилак, Порше, БМВ, Алпин, Пежо, Ламборгини и Isotta Fraschini

Порше поведе след летящия старт в Катар. Германският производител окупира челните позиции на пистата Лосаил. Около тях бяха Кадилак, както и единият прототип на Пежо. По-назад имаше контакт, в който участва другия прототип на Пежо.

Пежо №93 и Порше №6 водеха оспорвана битка за първото място в следващите 2 часа. Зад тях бяха Порше №5 и двата клиентски прототипа на Jota, както и Ферари AF Corse №51 и AF Corse №83. В топ 10 влизаха още Пежо №93, Тойота №7 и Протон Порше №99. В дъното на колоната се намираха машините на БМВ и тази на Isotta Fraschini.

Състезанието в Катар беше изпълнено с много драматични моменти. Единият от тях беше между Ферари AF Corse №51 и автомобил на Макларън от GT класа. В резултат на това прототип на Ферари загуби предното си крило и прекара немалко време в бокса. Междувременно Порше Пенске №6 и Пежо №93 продължаваха борбата за победата. По-назад пък БМВ и Кадилак водеха оспорван двубой.

С напредване на състезанието към борбата за първото място се включиха още две машини на Порше. Малко по-назад Ферари AF Corse №50 се бореше с Кадилак №2. В топ 10 влизаше един прототип на Тойота и Алпин, както и такива на Порше. В бокса заради проблеми бяха Пежо №94 и Isotta Fraschini.

Порше Пенске и Пежо продължиха да се борят за победата след започването на нощната фаза от състезанието в Катар. Третото място беше за единия прототип на Jota, следван от този на AF Corse, Jota, Порше Пенске, Тойота, Кадилак, Алпин и Тойота. Мик Шумахер допусна грешка и премина през чакъла. За щастие германецът успя да се върне на трасето и продължи участието си в надпреварата. Междувременно прототипът Isotta Fraschini №11 отпадна заради проблем с окачването

Порше Пенске №6 в крайна сметка спечели Катар 1812 км, след като допусна най-малко грешки и показа най-добра скорост. На подиума се качиха още Jota Порше №13 и Порше Пенске №5. Междувременно Пежо №93 остана без гориво в последната обиколка и загуби възможността да запише подиум.

Четвъртото място беше заето от Кадилак №2 с екипаж Себастиен Бурде/Ърл Бамбър/Алекс Лин. На пета позиция се класиране клиентският прототип AF Corse №83 с пилоти Роберт Кубица/Робърт Шварцман/Йе Ифей, следван от Тойота №7 с пилоти Камуи Кобаяши/Ник де Врис/Майк Конуей. На седмата позиция се класира Ферари AF Corse №50 с екипаж Антонио Фуоко/Мигел Молина/Никлас Нисел. Топ 10 допълниха Алпин №35 с пилоти Шарл Милези/Фердинанд Хабсбург/Пол-Лу Шатин, Тойота №8 с пилоти Себастиен Буеми/Брендън Хартли/Рио Хиракава и Протон №99 с екипаж Нийл Яни/Хари Тинкнел/Жулиен Андалуер.