Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Порше-та, карти и илюзии: необичайните хобита на пилотите от F1

Порше-та, карти и илюзии: необичайните хобита на пилотите от F1

1482
0
Фернандо Алонсо, Ферари

Както за повечето хора и за пилотите от Формула 1 работата не е единственото нещо, с което запълват времето си. Знаем колко натоварваща е програмата на състезателите не само за физиката, но и за психиката. Затова едва ли е изненада, че те се занимават с разнообразни хобита в свободното си време, с които да разпуснат и същевременно да поддържат формата си. Ето и някои от по-необичайните хобита за няколко настоящи и бивши пилоти.

Верстапен – мотори

Честно казано, интересът на Макс Верстапен към моторите сам по себе си не е хич необичаен. Изборът му на кариера говори достатъчно за любовта му към високите скорости.

По-интересното е, че Верстапен има забрана да практикува едно от хобитата си. Когато не е в активен сезон, желанието на Макс да се състезава съвсем не утихва, като едно от неговите занимания е да участва във виртуални автомобилни състезания.

Друга любима дейност обаче – карането на мотори, което преди е правил с удоволствие, вече не му е позволено от съображения за сигурност. От Ред Бул не желаят да рискуват здравето на своя пилот и засега дори забавлението на две колела е недостъпно за него.

Уебър – Порше

Марк Уебър прекара 11 години във Формула 1, преминавайки през четири отбора, последният от които бе вече споменатият Ред Бул. И тук едва ли ще е изненада, че австралиецът е фен на всичко, свързано с високите скорости.

Той дори има лиценз за управление на хеликоптер, а страстта му към колите е пословична. Всъщност, не към какви да е коли, а към Порше. През 2016 г. Уебър споменава в интервю за Ред Бул, че притежава 997 GT2 RS, 997 GT3 RS 4.0, 356 Cabriolet, 918 Spyder и 991 GT3 RS.

“Харесва ми начинът, по който се управляват и суровата сила под капака”, казва още австралиеца. От 2014 до 2016-та австралиецът дори се състезава за Порше в световния шампионат за надпревари за издръжливост.

Кубица – покер

Интересно хоби, което обединява доста пилоти от F1, както и много други спортисти е покерът. Роберт Кубица е един от състезателите, които са  почитатели на играта.

Полякът започва да играе активно, докато се възстановява от тежкия си инцидент на рали от зимата на 2011 г. Към играта го привлича това, че чрез нея може да поддържа ума си, докато дойде време да се завърне на пистата. Подобно на високоскоростните състезания, покерът е стратегически спорт, който има доста допирни точки с F1.

Впрочем други легенди на Формула 1 също са споделяли през годините интерес към тази игра. Сред тях са Джанкарло Фисикела, Фернандо Алонсо и самият Михаел Шумахер. Преди десетина години Алонсо дори сподели в Туитър снимка с купчина спечелени чипове със закачливия коментар: “Добра покер вечер за някои хора …;)))! Извинявам се на колегите, просто ми върви!! ;))))”.

Найджъл Мeнсъл – илюзии

Найджъл Менсъл е от по-старото поколение пилоти в сравнение с досега изброените. Роден е през 1953 г., а последно се състезава във Формула 1 през 1995-та, макар че кариерата му приключи чак през 2010-та, когато взе участие в 24 часа на Льо Ман.

Именно с това състезание е свързано и необичайното му хоби. По време на състезанието Менсъл катастрофира със страшна скорост, вследствие на което получава амнезия и проблеми с говора. За да си помогне във възстановяването, Менсъл започва да се занимава с илюзии.

Идеята на английския пилот е да стимулира мозъка си, а усилията му дават ефект. Найджъл успява да се възстанови, а илюзиите дотолкова му допадат, че той става член на организацията Magic Circle и изнася представления по целия свят.

Деймън Хил – музика

Не знаем кой е най-добрият музикант сред пилотите от Формула 1, но няма съмнение кой е най-бързият китарист сред музикантите. Това е Деймън Хил – още една британска звезда на F1, второ поколение шампион в спорта, както и страстен почитател на музиката.

Хил бе пилот в периода 1992-1999 г., като след оттеглянето си от пистата се зае с предприемачество и развиване на своята музикална кариера. Още в ранните си години Деймън основа с приятели пънк банда носеща култовото име “Hormones” (“Хормоните”).

След като приключва с Формула 1 Хил отново се отдаде на музиката, свири със звезди като китариста на Бийтълс Джордж Харисън и Def Leppard. Бившият пилот основа и групата The Conrods, с която изпълнява кавъри на Rolling Stones и Beatles.

Повече за хобитата на съвременните пилоти може да намерите в новия брой на ClubS1 (249).