Начало Мото Портимао ще приеме финала на сезон 2020 в MotoGP

Портимао ще приеме финала на сезон 2020 в MotoGP

401
0
писта Портимао
Портимао, снимка Aruba Ducati

Португалската писта Алгарве ще е домакин на последната надпревара за сезон 2020 в световния шампионат по мотоциклетизъм на писта. Съвсем наскоро ФИМ и Дорна обявиха че ще бъде добавен 15-ти кръг към календара за настоящия сезон.

Мястото на проведжане на надпреварата е португалското трасе Алгарве край Портимао. Това ще е дебютната Гран при за тази писта, която e резервна от 2017 г.

Тя бе включена и в календара на Формула 1, където също се наложи спешно пренареждане на календара заради пандемията от COVID-19.

Аутодромо Интернасионал де Алгарве е уникална писта заради характерните си изкачвания и спускания. Там MotoGP ще направи завръщане в Португалия за пръв път от сезон 2012. За португалския пилот Мигел Оливейра (KTM Tech 3) това ще е домашно състезание.

„Много съм горд, че MotoGP ще се завърне в моята страна, след като последната Гран при се проведе през 2012 на пистата Ещорил. Бих искал да благодаря на Дорна, Аутодромо Алгарве и Мотоциклетната федерация на Португалия. Те успяха да изпълнят необходимите условия за да може финалът на сезон 2020 да се проведе в Португалия“, сподели президентът на ФИМ Хорхе Виегас.

„За нас това е страхотна новина. Подписахме споразумение с Алгарве през 2017 да е резервна писта ако се наложи отмяна на някоя надпревара“

„Били сме тук със Супербайк и смятаме, че това е невероятна възможност за нас. Когато обяснихме това на пилотите в MotoGP, те бяха много развълнувани, защото са гледали трасето по телевизията, но никога не са карали там“, сподели изпълнителният директор на Дорна Кармело Еспелета. „Португалия има дълга история в нашия спорт и на Ещорил се проведоха няколко исторически състезания. За нас е прекрасна възможност да се върнем в Португалия. Чудесно е и присъствието на португалски пилот, който ще състезава на родна земя. Изключително сме щастливи, че ще се състезаваме в Портимао в края на годината.“

ИЗТОЧНИКmotogp.com