Начало Избрани Портимао фаворит да замени Китай в календара на F1

Портимао фаворит да замени Китай в календара на F1

690
0
Портимао 2022
снимка, Грезини

F1 е близо до завръщане в Портимао през сезон 2023 в F1. Трасето в Португалия е фаворит да замени надпреварата в Шанхай.

Преди няколко дни F1 отново отмени Гран при на Китай. Причините за решението на ръководството на шампионата са свързани с продължаващите проблеми с пандемията от COVID-19. Това води повече рестрикции и изключително строги мерки. Заради това начин F1 и ФИА нямаха друг избор, освен да анулират събитието на пистата край Шанхай за четвърти пореден сезон.

След новата за отмяната на старта в Китай стана ясно, че ръководството на F1 оценява алтернативни варианти за замяна на мястото в календара за 2023-та и ще предостави актуална информация своевременно.

Миналата година F1 подписа ново споразумение с организаторите на Гран при на Китай. По този начин надпреварата трябва да бъде част от графика на спорта до сезон 2025. Желанието на Либърти Медия е провеждането на поне една надпревара до края на настоящото споразумение. В края на миналата година Стефано Доменикали дори заяви, че Формула 1 иска да добави още китайски старт в бъдеще. Главният изпълнителен директор призна, че пазарът в Китай е от огромно значение за шампионата. От друга страна, продължаващите ограничения в страната от Източна Азия поставят под съмнение бъдещето на надпреварата на пистата Шанхай Интернешънъл.

Един от най-възможните варианти е завръщане на пистата Алгарве край Портимао. Веригата в Южна Португалия е с дължина 4.653 км, има 15 завоя и е открита през 2008 г. В допълнение, това е една от по-новите и модерни съоръжения в Европа и света.

Няколко години Алгарве бе резервна писта в графика на F1. Трасето прие първата си Гран при в края на сезон 2020 заради отмяната на редица надпревари заради пандемията от коронавирус. После пистата се появи в и календата на F1 за 2021 г. заради отмяната на старта в Китай.

Трасето край Портимао получи добри оценки от отбори и пилоти от F1 по време на визитите на шампионата през 2020 и 2021-ва, като голяма част от тях пожелаха да се върнат тук и в бъдеще. Трасето бе харесано най-вече от Люис Хамилтън. Пилотът на Мерцедес спечели и двете надпревари в Портимао.

Портимао е една от най-използваните писти в Европа. Освен F1, веригата приема стартове от MotoGP, WSBK, WEC, европейските серии Льо Ман и др. Тази година Портимао дори бе откриващ кръг на сезон 2022 в DTM. Освен добра приятните атмосферни условия позволяват провеждането на тестове през цялата година.

Според информацията на португалската новинарска станция SIC Notícias, организаторите на състезанието в Портимао водят разговори с F1. Те преговарят с нея на базата на франчайз такса от 25 милиона евро за състезанието през следващата година.

От друга страна съществува сериозна пречка, която двете страни ще трябва да преодолеят. Тя е свързана с това, че уикендът в средата на месец април е предвиден за световния шампионат за издръжливост и състезанието „6 часа на Портимао.“ Затова  F1 ще трябва да поиска от ФИА да пренасрочи събитието на WEC за друга дата.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от AIA (@autodromodoalgarve)