Начало MotoGP News Португалия ще приеме първия кръг от сезон 2023 в MotoGP

Португалия ще приеме първия кръг от сезон 2023 в MotoGP

267
0
Гран при на Португалия 2022
снимка, Мишлен

Португалия ще приеме първия кръг от сезон 2023 в MotoGP. Така Европа за първи път ще бъде домакин на откриващото състезание от световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ от 2006 г. насам. Тогава испанското трасе Херес прие първата надпревара от сезона, спечелена от Лорис Капироси с Дукати.

По-рано тази година притежателят на търговските права в MotoGP Дорна Спортс обяви, че Катар няма да приеме първия кръг от сезон 2023 в MotoGP. В момента на пистата край Доха текат строителни работи. Целта е мащабно преустройство на падока и съоръженията на Лосаил, тъй като тя ще се завърне в календара на F1 през 2023 г.

Гран при на Катар традиционно откриваше всеки един сезон В MotoGP от 2007-ма до момента. От 2008 г. всички надпревари се провеждат на изкуствено осветление.

Догодина кампанията отново ще започне в Европа. Домакин на откриващия кръг ще бъде Аутодромо Интернасионал до Алгарве. Пистата край Портимао за пръв път прие кръг от MotoGP в края на сезон 2020. Тогава състезанието бе спечелено от местния любимец Мигел Оливейра.

Трасето Алгарве е приело общо 4 състезания от всички класове на световния шампионат по мотоциклетизъм. Тазгодишното издание на Гран при на Португалия бе спечелено от Фабио Куартараро. Световният шампион е най-успешният пилот на веригата тъй като като има два успеха. При производителите Ямаха има две победи, а Дукати и КТМ- по една.

„Гран при на Португалия ще бъде първото състезание от Световния шампионат на FIM MotoGP през 2023 г. Зашеметяващата писта Аутодромо Интернасионал до Алгарве ще бъде домакин на откриването на сезона от 24 до 26 март 2023 г., се казва в изявлението на Дорна.

Пълният, предварителен календар на MotoGP за 2023 г. ще бъде публикуван от ФИМ своевременно. Все първото събитие вече от него може да бъде потвърдено.“

Гран при на Португалия през 2023 г. ще отбележи първия старт на календара на MotoGP в Европа от 2006 г. насам и ще бъде едва третото откриване на сезона в Европа от повече от три десетилетия.“

За първи път в историята Португалия ще бъде домакин на първото състезание за годината. Очакванията за новия сезон ще се развихрят с пълна сила в Алгарве, когато стартовата решетка ще дебютира с новите си цветове и машини. Също така тогава ще бъдат връчени първите трофеи за сезона.

През седмиците преди събитието в Портимао ще се проведат и официални предсезонни тестове, чиито дати ще бъдат потвърдени скоро.“

Следващата година ще има само пет дни на изпитания преди старта на кампанията. Два от тях ще са в Португалия. Все още не се знае локациите, на които ще се състоят останалите тестове.

Пистата край Портимао е една от най-използваните и обичани трасета в моторните спортове. През 2020 и 2021 г. веригата бе домакин на кръг от F1. Алгарве продължава да приема състезания от световния Супербайк шампионат (WSBK) и DTM.