Начало Top Moto News Kуартараро записа доминантна победа в Португалия

Kуартараро записа доминантна победа в Португалия

245
0
Фабио Куартараро, Ямаха
Фабио Куартараро, снимка Ямаха

Фабио Куартараро записа доминантна победа в състезанието за Гран при на Португалия в MotoGP. На пистата Алгарве пилотът на Ямаха и настоящ световен шампион потегли от пета позиция, но се справи по блестящ начин със своите съперници. Това бе първи успех за французина след състезанието на Силвърстоун през 2021 г. Втори завърши победителят в квалификацията Йохан Зарко (Прамак Дукати). Последното място на подиума зае Алейш Еспаргаро с Априлия.

Условията в Портимао бяха по-добри в сравнение с предишните два дни. Португалското трасе бе напълно сухо, което предвещаваше по-различен развой на състезанието.

Най-доброто потегляне бе за Жоан Мир. Пилотът на Сузуки поведе след преминаването на първите завои. Зад него бе Куартараро, който се справи със Зарко. Зад него бяха Алекс Маркес и Джак Милър.

Малко по-късно Куартараро изпревари Мир, а Хорхе Мартин катастрофира и отпадна. Това бе изключително труден уикенд за испанския състезател на Прамак Дукати, който в крайна сметка завърши в чакъла.

Най-интересната битка бе между пилотите на Репсол Хонда Марк Маркес и Пол Еспаргаро. Следващото отпадане бе за Енеа Бастианини. Лидерът в шампионата катастрофира на осми завой.

С напредване на състезанието в Поругалия, Куартараро отвори стабилен аванс пред своите преследвани. Зад него борбата за местата на подиума водеха Зарко, Мир и Милър. Състезателите на Сузуки и Дукати се удариха на първи завой и приключиха участието си в надпреварата. За щастие те се бяха невредими, а инцидентът бе прегледан от стюардите.

Това позволи на Алейш Еспаргаро са се озове на трета позиция. До края на Гран при на Португалия в MotoGP Куартараро записа първи успех за сезон 2022 и общо втори на трасето край Портимао. Това бе и първа победа за Ямаха през тази година. До него на почетната стълбичка застанаха Йохан Зарко и Алейш Еспаргаро.

Четвърти финишира Алекс Ринс. Пилотът на Сузуки направи невероятно каране, след като потегли от 23-то място. Петото място отиде при местният любимец Мигел Оливейра с КТМ, следван от Марк и Алекс Маркес с машини на Хонда. Осмото място отиде при Франческо Баная с Дукати. Италианецът все пак успя да стартира в надпреварата след като потегли от последна позиция след инцидент в квалификацията.

Девети и десети финишираха Пол Еспаргаро (Репсол Хонда) и Маверик Винялес с Априлия. Топ 15 бе допълнен от Андреа Довициозо (RNF Ямаха), Лука Марини (VR46 Дукати), Франко Морбидели (Ямаха), Реми Гарднър (КТМ Tech 3) и Марко Безеки (VR46 Дукати).

Благодарение на днешния си успех, Куартараро поведе във временното класиране след първите пет кръга от сезон 2022 в MotoGP. Зад него са Алекс Ринс, Алейш Еспаргаро, Енеа Бастианини и Йохан Зарко.