Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Поставиха нови ограничения за маслото от Гран при на Италия

Поставиха нови ограничения за маслото от Гран при на Италия

140
0

ФИА постанови нови ограничения за използването на маслото Формула 1, които влизат в сила от Гран при на Италия на Монца в началото на септември. Те ще бъдат консумация на масло от максимум 0.9 литра на 100 км.

От началото на сезона имаше подозрения, че екипът на Мерцедес използва подход с изгарянето на маслото като гориво в квалификацията, което дава сериозно предимство на Хамилтън и Ботас.

През годината до момента двамата спечелиха полпозишъна в 8 от 10 състезания – 6 за Люис и 2 за Валтери. ФИА засили следенето на използването на маслото и химическия състав на самото масло, за да е сигурна, че никой тим не нарушава регулациите.

В последната си техническа директива федерацията обяви, че приемливата нормата за консумация на масло е 0,6 литра на 100 км. Тя ще се следи стриктно от следващия сезон.

Но за тази година ФИА допуска отклонения и приема, че някои отбори изпитват трудности да се придържат към потребление от 0,6 литра на 100 километра. Затова се прилага и толеранс към всички двигатели. И от Гран При на Италия разрешената консумация на масло ще бъде до 0,9 литра на 100 километра.

„Всички показатели над този ще се считат за подозрителни и ще подлежат на подробно разследване за потенциално нарушаване на техническите регулации“, заявиха от ФИА.