Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Потенциалът на Уилямс на Силвърстоун е голям според Смедли

Потенциалът на Уилямс на Силвърстоун е голям според Смедли

25
0
Фелипе Маса

Тимът на Уилямс преживя доста проблеми през първите тренировки за Гран при на Великобритания.

Първо Сузи Волф спря след едва четири обиколки на пистата заради повреда на двигател. След това Фелипе Маса катастрофира тежко. Във втората сесия пък капакът за мотора на Валтери Ботас се строши, докато колата бе в движение на пистата.

Беше изпълнен със събития ден – призна шефът на отдела за представяне на екипа Роб Смедли. – В началото на първата сесия Сузи спря на пистата. Всички й съчувствахме, тъй като тя тъкмо започваше работа по сутрешната ни програма. Радвам се, че пак ще е в колата на Хокенхайм, за да покаже това, което знаем, че може. Фелипе пък катастрофира, така че и двата екипа бяха невероятно заети, за да поправят автомобилите. Свършиха чудесна работа и втората сесия премина без толкова премеждия. Потенциалът на болидите ни е голям на тази писта. Беше ветровито, сцеплението бе ниско. Но колите вървят горе-долу както очаквахме. Дългите серии не бяха постоянни за никого, но темпото ни в тях бе добро, особено в сравнение с отборите, с които се борим в шампионата.

Маса призна, че имаше проблеми след катастрофата си. При удара немалка част от компонентите на неговия FW36, използвани в Австрия, бяха потрошени и се наложи екипът да използва по-ранни техни варианти.

Разочарован съм, че се ударих толкова рано. Вятърът не помогна, но отговорността за инцидента е моя. Отворих повече кривата при излизането от 15-ти завой и изкуствената трева ме избута навътре, след което се завъртях. После загубих време и във втората сесия, като освен това трябваше да се върнем към по-стари спецификации на отделни компоненти. Това не би трябвало да е проблем утре, но днес беше. Не успяхме да намерим достатъчно добър баланс – обясни бразилският пилот.

Ботас нямаше никаква представа какво доведе до неговия инцидент, заради който в колата му се отвори огромна дупка:

Станалото ще бъде разследвано, така че да не се случва в бъдеще. Просто се откачи, трябва да разберем как стана. Иначе свършихме нелоша работа като за една тренировка. Условията бяха сложни. Изглежда Ферари и Ред Бул са малко по-близо, отколкото в Австрия, така че битката ще е сериозна. Ние се съсредоточихме основно върху настройки и някои аеротестове.