Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Потвърдиха официално напускането на Асканели и идването на Кий в Торо Росо

Потвърдиха официално напускането на Асканели и идването на Кий в Торо Росо

19
0
Джорджо Асканели

Джорджо Асканели е подал оставка от поста технически директор на Торо Росо, потвърдиха официално от отбора след появилите се през юли информации за неговото напускане. Тогава шефът на тима Франц Тост отказа да коментира слуховете и заяви, че инженерът е в отпуска.

Междувременно се заговори, че бившият технически началник на Заубер Джеймс Кий отива на мястото на Асканели. Той си тръгна от Хинвил внезапно през февруари. В края на август изтекоха шест месеца от напускането му и Кий вече е част от екипа във Фаенца – започнал е работа в понеделник, на 3 септември.

Асканели се присъедини към Торо Росо през 2007 г. Смята се, че причината за напускането му е неразбирателство с мениджърския екип за посоката на развитие на отбора.

– Последните години работа в Торо Росо бяха истинско удоволствие. Беше напрегнато и интересно време, в което успяхме да направим прехода от малък към по-голям тим. Всички вложиха огромни усилия, за да се намираме в настоящата си позиция. Посяхме семената за успешно бъдеще и според мен предизвикателството за екипа сега е да се установи трайно в по-предни позиции в средата на колоната. Желая на Торо Росо всичко най-добро – заяви Асканели.

Най-големият успех на отбора, докато той му бе технически ръководител, бе единствената победа досега – на Себастиан Фетел в Гран при на Италия през 2008 г.

Франц Тост коментира от своя страна, че Асканели е допринесъл изключително много за развитието на тима, като особено ценен е бил огромният му опит. Той му благодари за работата и също му пожела успех по-нататък.