Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Поведението на ФИА по случая с Ферари е скандално, твърди Марко

Поведението на ФИА по случая с Ферари е скандално, твърди Марко

2802
0
Кристиан Хорнер, Хелмут Марко, Макс Верстапен
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Поведението на ФИА относно задвижващата система на Ферари и сключеното споразумение с тима е скандално. Това смята съветникът на Ред Бул Хелмут Марко.

На 28 февруари федерацията обяви, че е приключила с разследването на двигателя на Скудерията от 2019 г. От организацията съобщиха, че са сключили споразумение с тима, но не оповестиха нищо от него.

Това предизвика силното недоволство на 7 от отборите в шампионата. Те пуснаха официално съобщение, с което изразиха несъгласието си срещу спогодбата между Ферари и централата.

„Присъединихме към кампанията, инициирана от Мерцедес. Като отбор във Формула 1, получаваш двуцифрена милионна сума по-малко, ако завършиш 3-и, вместо втори, каза Марко пред Auto Bild, визирайки, че неговият тим би спечелил доста повече пари от ФОМ, като бе завършил пред Ферари в шампионата при конструкторите.

– Но ако във Ферари наистина са мамили с двигателя, 10 или 20 милиона дори е твърде малко като загубена сума. Поведението на ФИА е скандално. Това, което е написано в споразумението, е невероятно. Инструктирахме Критстиан Хорнер (спортния директор на тима) да съди федерацията за $24 млн., които бихме получили за 2-о място при адекватно наказание на Ферари.“

Във връзка със скандала, спортният шеф на Мерцедес Тото Волф, който се смята за инициатор на подписката, заяви: „Цялата ситуация е голяма бъркотия. Това, което направиха от Ферари не беше добро. Но още по-лошо е как ФИА се отнесе към ситуацията.“