Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Появи се още един кандидат за нов F1 тим, иска жена за...

Появи се още един кандидат за нов F1 тим, иска жена за пилот, планира младежка програма и сам да си конструира двигателите

1570
0
ФИА, Формула 1, F1
снимка: Майкъл Потс

Австралийски бизнесмен разкри планове за още един отбор за Формула 1, който да вземе жена за пилот, както и да има програма за малките формули. Дейвид Дикър е основател и главен изпълнителен директор на компанията Dicker Data. Компанията е един от най-големите в IT сектора в Австралия. Според някои източници Дикър е милиардер, според други състоянието му е малко над $800 млн. Притежава лична колекция от спортни автомобили. Любимата му марка е Ферари, но има също така доста Ламборгини и Порше-та. Упражнява хобито си – да кара с много висока скорост – на частната си 2,8-километрова писта.

Австралийският бизнесмен иска да създаде база в Нова Зеландия за проекта си. Той е основател на Rodin Cars – компания, която вече работи там и се занимава с производството на бутикови автомобили. Наскоро е купил дял от тима на Карлин, който е известен с програмите си във Формула 4, Формула 3 и Формула 2. Дикър е сред спонсорите и на шампионката в W Series Джейми Чадуик. Дикър твърди, че разполага с повече от $450 млн. за проекта си.

„Ще конструираме цялата кола и гарантирано ще има жена зад волана. Ще сме единственият отбор с пълна младежка програма. Ще покриваме всичко от Формула 4 нагоре. Много хора ще проявят интерес към базиран в Нова Зеландия проект за F1“, е цитиран австралийският бизнесмен

„Очевидно е налудничава схема и не мога да си представя, че ще успеем с начинанието си (за влизане в F1). Но ако проверите реалните ни ресурси, ще установите, че всъщност имаме много прилично предложение. От няколко месеца се чудя дали да подам заявка или не. А ще правим и собствена задвижваща система. Убеден съм, че никой от другите кандидати не възнамерява да създава собствен агрегат“, допълва Дикър.

Според бизнесмена вече съществуващата база на компанията му за бутикови коли е достатъчна база, върху която евентуално да надгражда. Той е убеден, че в голяма степен вече разполага с необходимия инструментариум, за да конструира болиди за Формула 1.