Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пожарната кола излязла по искане на ФИА, федерацията не очаквала да е...

Пожарната кола излязла по искане на ФИА, федерацията не очаквала да е пред колоната

55
0

Пожарната кола, която предизвика доста суматоха по време на Гран при на Корея, е излязла до искане на ФИА, признаха от международната федерация. Причината за появата й бе избухналият в пламъци Ред Бул на Марк Уебър, след като завъртелият се Адриан Сутил (Форс Индия) го отнесе извън пистата.

Пожарът в колата на австралиеца бързо стана толкова сериозен, че рейс директорът Чарли Уайтинг решил да изпрати допълнителен автомобил на мястото на инцидента. Той обаче смятал, че организаторите ще пратят някое от возилата, намиращи се на трети завой.

Вместо това излезе пожарната кола от завой 1 и се озова точно пред колоната болиди. Лидерът в надпреварата Себастиан Фетел обясни, че светлината на дисплея му, информираща за излизането на кола за сигурност, светела и затова той намалил. След това обаче видял, че автомобилът пред него очевидно не е сейфти кар.

Вследствие на инцидента ФИА поискаха доклад от организаторите за станалото. Смята се, че в бъдеще процедурите в такива случаи ще бъдат затегнати. Тъй като обаче маршалите предупредиха пилотите за присъствието на колата с бели знамена, според федерацията няма основание за санкции.

Добре, че стана на такава част от пистата, където състезателите имат много време да реагират – коментира шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер. – Ако беше някъде, където колата не се виждаше, щеше да е по-драматично.