Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Правилата за шаситата за 2021 г. може да бъдат отложени за октомври

Правилата за шаситата за 2021 г. може да бъдат отложени за октомври

1804
0
2021 концепция болид
Една от предлаганите концепции за колите от 2021 г., графика: Либърти Медия

Решението за това какви точно да бъдат правилата за шаситата във Формула 1 за 2021 г. може да бъде отложено за октомври тази година. Причината за това е идеята срокът да бъде максимално справедлив спрямо всички отбори.

Според сегашното споразумение регулациите за шаситата за 2021 г. трябва да бъдат определени до края на юни. Още преди няколко седмици обаче започна да се коментира, че този срок едва ли ще бъде спазен заради разногласията между различните отбори.

Смята се обаче, че ако всичко бъде определено до юни, то големите отбори ще имат предимство, тъй като ще започнат рано да работят по колите си за след 2 сезона. Докато за малките ще бъде по-трудно да отделят ресурси за работа по автомобила за 2021 г. още от сега.

И това може да доведе до големи разлики в представянето, както се случва в последните години. Мерцедес, Ферари и Ред Бул са много пред останалите тимове и спечелиха всички победи в шампионата от началото на новата турбо ера през 2014 г.

Била е обсъждана и възможността решението за правилата за шаситата да бъде отложено чак за декември. В крайна сметка според изпълнителния директор на Либърти Медия Чейс Кери определянето на правилата до октомври е добър компромисен вариант. Той е говори с отборите относно тази възможност и смята, че може да бъде намерен консенсус.

Спортният директор на Ред Бул Кристиан Хорнер заяви, че неговият тим е съгласен с този срок. Според него и останалите отбори в решетката ще приемат варианта за октомври. С този срок по думите на Тото Волф са съгласни и в екипа на Мерцедес.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter